Hlavní obsah

Jak bude vypadat Praha 2030? Rozhodne i faktor, v němž je Česko až 133. na světě

Ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Ondřej Boháč mluví o výstavbě v Praze v příštích letech.

 

Reklama

„V Praze se bohužel zas tak moc nestaví, může za to komplikovaná legislativa,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

Článek

Počet právních úkonů, které jsou nutné k vydání stavebního povolení, je v Česku oproti ostatním evropským státům prý enormně vysoký. „V Dánsku je jich zapotřebí 5, ve Švédsku 7, u nás 33. To prostředí není nastavené pro to, aby se Praha, ale i ostatní města mohla jednoduše rozvíjet,“ myslí si šéf Institutu a plánování rozvoje hlavního města Ondřej Boháč.

Také proto Praha zbrzdila svůj stavební rozvoj. Podle Boháče se situace ve výstavbě nejen v Praze, ale i dalších městech změnit k lepšímu dá. „Je ale potřeba rekodifikace stavebního práva,“ říká Boháč.

Výstavbu prý brzdí přílišná byrokracie. „Česko je, co se týče délky vyřizování stavebního povolení, asi na 133. místě ze všech zemí světa. Někde mezi Papuou Novou Guineou a Kongem,“ vysvětluje šéf příspěvkové organizace hlavního města.

Co vše i přes nevlídné podmínky Praha plánuje postavit a jak by mohlo hlavní město vypadat v roce 2030? Podívejte se na rozhovor na začátku článku.

A pusťte si také rozhovor s Pavlem Bémem o tom, jak řídil Prahu: „Za mne se rozpočet neprojídal":

Pavel Bém: Za mě Praha rozpočet neprojídala.

Reklama

Doporučované