Hlavní obsah

Ministr školství Plaga: Obavy mám, ale věřím, že platy učitelů tahle vláda navýší na 45 tisíc korun

Dvě minuty z Výzvy s Robertem Plagou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Více tělocviku, více matematiky, více informatiky, více techniky, více výchovy k občanství, v dějepisu méně mamutů a více moderních dějin. Školy řeší, co vlastně dnes děti učit a co z výuky vypustit.

Článek

Jedním z hlavních cílů Babišovy vlády bylo postupné navyšování platů pro učitele tak, aby v roce 2021 měli průměrný plat 46 tisíc korun měsíčně.

Ve státním rozpočtu však nově existují tlaky na úspory kvůli tomu, že ekonomika zpomaluje. Ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO má obavy, ale pořád věří, že kabinet svůj závazek splní. „Obávat se musím, ale jsem optimista a děláme vše pro to, abychom to zvládli.“

Celý pořad Výzva s ministrem školství Robertem Plagou:

Výzva s Robertem Plagou (ANO): Kolik budou brát učitelé a jaké předměty se budou učit na školách?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Loni podle ministra platy v regionálním školství meziročně vzrostly reálně o 11 procent a průměr v regionálním školství činil 35 089 korun. Za posledních pět let představovalo zvýšení podle Plagy 31 procent. „Deficit, který nastoupal, se daří postupně odstraňovat,“ uvedl.

Méně mamutů, více moderních dějin

Kromě peněz řeší ministr i proměnu vzdělávání v dnešním světě přesyceném informacemi. Někteří učitelé volají po výuce k občanství, finanční a mediální gramotnosti. Jiní chtějí v dějepisu více moderní historie a ubrat pravěk a starověk. Tělocvikáři požadují hodinu tělocviku týdně navíc, totéž matematikáři.

Jenže není jasné, jaké současné předměty naopak zrušit nebo omezit, aby se mohly učit nové. „Je to komplexní úvaha, jak má vypadat vzdělávání budoucnosti. Nemůže se to řešit izolovaně, kdy se sejde dvacet matematiků, kteří se shodnou, že je třeba přidat hodiny matematiky.“

Robert Plaga nemá v hnutí ANO úplně silnou pozici. Do Brna, odkud pochází, odmítl poslat několikamilionovou dotaci na závody motorek. Ale hlavně – už v roce 2015 sepsal s několika kolegy petici, v níž varovali před tím, kam se místní buňka řítí.

Varoval před lidmi, kteří do brněnského hnutí ANO vstupovali. Například před Jiřím Švachulou, který je nyní obviněný.

„Brněnská kauza mě šokovala, protože ten náš tehdejší apel nedomýšlel, že by se mohlo stát něco takového. Praktiky některých vstupujících byly pochybné, to ano, ale že někdo takto zasáhne naši důvěru, z toho radost nemám,“ řekl dnes Robert Plaga.

Reklama

Doporučované