Hlavní obsah

Jak bude vypadat televize budoucnosti? Na všechno bude méně času

Televize Seznam, nejmladší celoplošná televize v Česku.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Technologie změnily televizi, hlavní podle expertů zůstal obsah.

Článek

Přestože moderní technologie změnily svět televize a přinesly nové možnosti šíření a sledování pořadů, hlavní zůstává kvalitní obsah. Shodli se na tom odborníci v debatě na téma Televize po televizi na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Změny vyvolané rozvojem internetu jsou podle odborníků patrné jak ve zpravodajství, tak v publicistice nebo seriálové tvorbě, podstata řemesla ale zůstává podobná.

„Pořád je nejdůležitější obsah,“ řekl v debatě Jan Rozkošný z DVTV. Sice se podle něj mění způsoby, jak se lidé k obsahu dostávají, ale pokud je kvalitní, najdou si jej. DVTV přináší hlavně aktuální rozhovory, v počátcích čelila názoru, že lidé nebudou chtít na internetu sledovat seriózní formát. Obavy se nepotvrdily, uvedl Rozkošný.

Zpravodajství se stále zrychluje, novináři využívají operativní možnosti chytrých telefonů. Jsou pro ně ale dvojsečnou zbraní. Malá krabička v kapse jim umožňuje autenticky a rychle zachytit i zveřejnit jakoukoliv událost, negativem je skutečnost, že to stejně může udělat kdokoliv – a někdy se obtížně rozlišuje profesionál od neprofesionála. „Mobil je jen zařízení. Za deset let budou jiná zařízení. Důležitý je žurnalismus jako takový, ten má skvělou budoucnost,“ věří Jakub Unger ze Seznam Zpráv.

Tlak na rychlost není cítit jen ve zpravodajství, ale i v publicistice, uvedl Rozkošný z DVTV. Má pocit, že v médiích zbývá méně času na celistvou, shrnující reportáž. Místo ní se událost někdy odbude živým streamem nebo pár větami na sociálních sítích.

V seriálové tvorbě se největší změny odehrávají na poli krátkých seriálů vznikajících přímo pro internet s epizodami kolem pěti minut. Ukazuje se potenciál YouTube i Facebooku, další prudký vývoj lze podle odborníků očekávat. „Setkávají se tam tradiční média a jejich vyprávěcí postupy se sociálními médii. Vznikne patrně nějaká nová mediální ekologie křížící film, televizi a internet,“ uvedl v Brně při debatě odborníků Petr Szczepanik z katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Česká internetová média v inovacích nezaostávají za světem. Brzdou jsou však drahá mobilní data, řekl Unger. Kdyby byl internet v mobilech levnější, mohla by stoupnout sledovanost a dosah. „Infrastruktura zaostává, je to česká ostuda,“ souhlasil Rozkošný z DVTV.

Multimediálního dne na brněnské fakultě se dnes účastní stovky žáků základních škol i studentů středních a vysokých škol. Vedle řady českých redakcí prezentuje svou práci také Česká tisková kancelář, která letos slaví 100 let.

Reklama

Doporučované