Hlavní obsah

Jak by vypadaly Vary, kdyby nebyl festival? Nebyl by tu Thermal ani letní kino

Jak by vypadaly Karlovy Vary bez filmového festivalu?

 

Reklama

Právě probíhá 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. 10 dní, během kterých se město kompletně promění. Postarší lázeňské hosty v ulicích vystřídají spíše mladší filmoví fanoušci. Podél řeky vyrostou nafukovací stany, plážové bary a stánky. Festival měl ale v minulosti velký vliv i na celkovou podobu města.

Článek

Jednoznačnou dominantou Varů, která vznikla zejména díky festivalu, je hotel Thermal. Byl postaven v letech 1967 až 1976 podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových a ustoupily mu téměř tři desítky bytových domů. Mezi nimi třeba i dům Alice, Mattoniho vila, hotel Pošta nebo Komenského škola. Od samého počátku se o Thermalu uvažovalo jako o hlavním ústředí Mezinárodního filmového festivalu.

„Prvním festivalem, který už Thermal hostil, byl ten v roce 1978. Je pravda, že Thermal velmi změnil tvář centra Karlových Varů, protože kvůli tomuto komplexu bylo zlikvidováno 27 historických domů, převážně z 19. století," říká Jan Nedvěd, historik karlovarského muzea.

A právě festival se postaral také o to, že mají Karlovy Vary i své letní kino. To už v 50. letech minulého století vyrostlo proti hotelu Richmond u Poštovního dvora.

Samotné kořeny Mezinárodního filmového festivalu se pak datují do roku 1946, kdy byl uspořádán první ročník - tehdy ještě ale v Mariánských Lázních. V Karlových Varech byl festival poprvé pořádán v roce 1947.

Reklama

Doporučované