Hlavní obsah

Jak Češi za týden třikrát pronikli do světového tisku. Obsah nepotěší

Česko ve světě. Jak reagovala na české kauzy zahraniční média? Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Unikátní návod české vlády, jak se mají lidé bránit teroristům. Facebooková bojůvka o muže tmavé pleti v letáku supermarketu. A Zemanovy výroky. Dění v Česku se dostalo do hledáčku listu The Washington Post, magazínu Foreign Policy i německého týdeníku Spiegel.

Článek

O malých zemích, jako je Česko, se v zahraničí píše prakticky jen díky úspěchům českých sportovců, při politických změnách - a díky drobným bizarnostem. Hned třem událostem z této poslední „skupiny“ se během prvního lednového týdnu věnovala tři vlivná zahraniční média.

Američané komentují kroky Ministerstva vnitra

List The Washington Post v pátek popsal české zbrojení. Zaregistroval už dřívější výrok české hlavy státu Miloše Zemana, který Čechy vyzval, aby se proti případným útokům islámských teroristů vyzbrojili. Před pár dny pak Ministerstvo vnitra pod taktovkou Milana Chovance z ČSSD zveřejnilo plán protlačit změnu ústavy, která by občanům dala právo teroristu prostě zastřelit.

„Není důležité, že v České republice s deseti miliony obyvatel žije méně než 4 000 muslimů,” napsal americký list uštěpačně.

Prestižní deník, který se proslavil odhalením aféry Watergate, popisuje v textu, jak jsou v Česku mírné požadavky pro zájemce o držení vlastní zbraně. Přinejmenším v porovnání s okolními evropskými zeměmi, kde jsou nároky přísnější.

Zatímco Evropa se snaží množství zbraní mezi lidmi omezit, Česká republika směřuje podle The Washington Post spíše opačným směrem. List připomíná návrh Evropské komise, která po pařížském teroristickém útoku v roce 2015 vyzývala k úplnému zákazu prodeje vojenských zbraní, jako jsou kalašnikovy a AR-15.

A jak k příspěvku o Česku lákal americký list na Twitteru? Tímto titulkem: „Česká vláda řekla svým občanům, jak bojovat s teroristy: Zastřelte si je sami”.

V Německu řeší Lidl

Bez povšimnutí nezůstala ani „aféra“ s mužem tmavé pleti lákajícím na oděvní akci v letácích řetězce Lidl, kdy se na sociálních sítích objevilo hned několik pobouřených hlasů. Vadilo jim, že oblečení nenabízí klasický Čech. Virtuální přestřelku zaregistroval německý týdeník Spiegel, který celou situaci popsal slovem „Shitstorm”.

Z plejády agresivních a rasistických výroků si pro své webové vydání vybral Spiegel ty o něco mírnější, jako například „Ať radši staví supermarkety a pak táhne pryč”, nebo „Multikulturalismus do České republiky nepatří”.

Podle Spiegelu nabývají v důsledku uprchlické krize v Česku na oblibě xenofobní skupiny, jmenuje třeba Konvičkův Blok proti islámu. Ten přitom během podzimních voleb u voličů propadl.

Donald Trump, nebo Miloš Zeman?

Americký magazín Foreign Policy pak přinesl zajímavé srovnání. V článku s názvem „Kdo to řekl: Donald Trump, nebo český prezident?” uvedl několik výroků Donalda Trumpa a Miloše Zemana, respektive jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka s tím, aby si čtenáři tipli, který z nich stojí za danými větami.

Reagoval tak na podobné postoje obou politiků vůči Rusku coby možné hrozbě. Trump i jeho český protějšek Moskvu nevnímají jako nebezpečí, a to i přesto, že NATO či domovské zpravodajské služby mají odlišný názor.

Magazín do kvízu zakomponoval také prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který si „založil vlastní twitterový účet jen proto, aby kritizoval svou vlastní zemi”, je uvedeno v článku. Jde o Ovčáčkův plán ostřelovat nedávno vzniklé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod Ministerstvo vnitra a jeho úkolem je mimo jiné odhalovat propagandu.

Mnohé výroky z kvízu Foreign Policy na konci článku jsou si dost podobné, třeba Zemanovo prohlášení k situaci na východní Ukrajině: „Beru vážně prohlášení ruského ministra zahraničí, že tam žádní vojáci nejsou”, a Trumpův rezolutní výrok: „Putin se na Ukrajinu nechystá."

Posledním výrokem byl pak Trumpův tweet: „I čtrnáctiletý kluk by se dokázal dostat do Podestova počítače.” John Podesta je bývalý šéf prezidentské kampaně Hillary Clintonové, jemuž se do počítače nabourali ruští hackeři, uniklé dokumenty záhy zveřejnil server WikiLeaks. A teď - můžete si tipnout, mluvčí kterého prezidenta retweetnul Trumpův šťouch na svém profilu.

Reklama

Doporučované