Hlavní obsah

S rotační výukou počítejte do konce roku, vzkazuje šéfka Učitelské platformy

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová.

Reklama

Článek

Pondělí 12. dubna bylo prvním letošním školním dnem. Ale také prvním dnem testování žáků. Jak ho školy zvládly?

Hostem Ptám se já byla šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová.

Pro testování platí striktní pravidla. Pondělní negativní test zaručuje, že se žák může zapojit do výuky. Pokud ale někomu vyjde test pozitivně, škola ho okamžitě přesune do izolační místnosti. Pokud se ale najde pozitivně testovaný ve čtvrtek, karanténa čeká na celou skupinu.

Na učitele ale nečeká jen výzva v podobě testování žáků, ale také rotační výuky, kdy se třídy střídají po týdnu ve výuce doma a ve škole. „Mám zprávy, že paní učitelky jsou po návratu dětí překvapené, kolik toho umí. Teď se bude pracovat v nějakých týdenních plánech, aby se dalo rotační výuce vyjít vstříc a využít nějakých výhod, které může mít oproti distanční výuce,“ řekla v Ptám se já šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová s tím, že očekává, že bude rotační výuka pokračovat do konce školního roku.

Mazancová ale zkritizovala, za jakých podmínek k návratu dětí do škol dochází: „Jsem ráda, že nějakým způsobem otevíráme školy. Úplně se mi nelíbí, že se tváříme, že školy mají nejlepší zabezpečení ze všech, přitom ty testy asi nejsou příliš kvalitní. Pro učitele a ředitele je to těžké pak obhajovat, když víme, jak špatně jsou testy nakoupené a jak malý bude záchyt,“ vysvětlila v rozhovoru.

Učitelská platforma se přitom postavila za ministra školství Roberta Plagu v době, kdy se spekulovalo i jeho nahrazení v čele resortu. Je tedy podle Mazancové dobrým ministrem? „Robert Plaga je dobrý ministr ve velmi špatné vládě,“ přiblížila s tím, že z jejích zkušeností ministerstvo dobře komunikuje a pod vedením Roberta Plagy i lépe reflektuje učitelský terén. Podle Mazancové to ale samozřejmě nestačí. „Pokud by nebyl covid, mohli jsme být dál,“ dodala.

Je podle ní současné rozvolnění školství správné? A s jakými problémy se musí učitelé potýkat? Co říká na kvalitu testů, kterými se žáci testují?

Poslechněte si rozhovor v úvodném audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

„První týden je zvykací, vracíme se, reflektujeme to, co děti dělaly. Mám zprávy, že paní učitelky jsou překvapené, kolik toho děti umí,“ říká Petra Mazancová,.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované