Hlavní obsah

Jak chránit domácí mazlíčky před stresem z petard? Pomoci může hormon štěstí

Jak ochránit domácí mazlíčky před petardami a ohňostrojem? Radí veterinární lékař.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Petardy, rachejtle a světlice se ozývají většinou od začátku prosince. Jak roste intenzita hluku, zesiluje i stres domácích zvířat.

Článek

Lze domácí mazlíčky ochránit před nástrahami vánočních a novoročních oslav, zejména ve městě? Dokonalá pomoc neexistuje, hodně ale mohou zvířatům i jejich pánům ulehčit rady a triky expertů.

Veterinář může například hodně bojácným domácím mazlíčkům předepsat i speciální tabletku s hormonem štěstí, která pomůže zvíře uklidnit.

„Hodně ale také záleží na tom, jak se chová páníček. Doporučuji chovat se jakoby nic. Zbytečně zvíře neuklidňovat a tvářit se, že v podstatě nic neslyšíte. Naše chování domácí mazlíčci hodně vnímají a tímto jim můžeme alespoň trochu navodit pocit klidu,“ radí veterinární lékař Pavel Vokrouhlík. Také je potřeba upravit čas venčení, abychom v nejfrekventovanější dobu byli v bezpečí doma.

Jaké jsou další rady na toto období? A co přejídání našich mazlíčků jídlem z našich stolů? Jak moc může ublížit? A kam volat v případě nouze? To vše se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované