Hlavní obsah

Nová komplikace pro návrat dětí do škol. Přespříští týden je nejistý

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V tendru na testy pro školy nesplnil nikdo ze zájemců podmínky. Musel se tak zrušit a školy teď nevědí, co bude dál. Nový tendr může dopadnout stejně a školy a zřizovatelé nemusí stihnout testy nakoupit.

Článek

Ještě se ani nezačali vracet do školy žáci druhého stupně a už se obnovení prezenční výuky opět komplikuje. Základní podmínkou pro provoz škol je totiž podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví testování. A testy mají školy jen do 10. května. Co bude dál, není jasné.

Správa státních hmotných rezerv musela totiž tendr na novou dodávku antigenních testů zrušit. Z 32 firem zaregistrovaných v dynamickém nákupním systému podaly nabídky jen 4 společnosti. Podle informací Seznam Zpráv ani jedna z firem nepodala kompletní nabídku. Dvě na vyzvání o doplnění nereagovaly, další nebyla registrována u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a poslední neměla k dispozici druhou validační studii.

A to je problém specifikace ministerstva zdravotnictví. Pro testování ve firmách a ve školách totiž platí jiné podmínky. Zatímco u testů ve firmách stačí jedna validační studie na vzorku nejméně 100 vyšetřených osob, pro dodávku ve školách jsou nutné dvě. Stejně tak podmínka o notifikaci výrobce a výrobku na SÚKL je použita jen v případě školní dodávky, nikoliv těch firemních.

Z toho důvodu je pak počet zájemců menší než o dodávky do firem. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra hraje roli i „mediální kampaň“. „Oproti minulé zakázce se výrazně snížil počet zájemců o tuto zakázku. A popravdě se ani nedivme, když je tady permanentní mediální kampaň proti těmto dodavatelům státu, řada rádoby odborníků testy jen kritizuje a prakticky se pořádal hon na jejich dodavatele,“ řekl v pondělí Švagr.

Do minulé zakázky SSHR na miliony testů se přihlásilo 47 firem. Zvítězila firma Masanta. Její test Singclean kritizovaly školy kvůli složitému systému odběru a manipulace se vzorkem. V balení chyběl také například dostatečný počet stojánků na testy. Otázky se vznášely také nad spolehlivostí testů.

Nový tendr už možná dnes

SSHR by měla v nejbližších dnech vypsat tendr znovu. Podklady od ministerstva školství už obdržela, čeká na specifikaci od ministerstva zdravotnictví.

„My jsme samozřejmě okamžitě komunikovali se SSHR o tom, že je nutné urychleně vypsat výběrové řízení opakovaně. Potvrdili jsme potřebné predikované množství testů přibližně do konce května a SSHR by měla nejpozději dnes vyhlásit nové výběrové řízení poté, co ministerstvo zdravotnictví jako gesčně příslušný resort potvrdí technickou specifikaci testů, které je možné pro testování žáků ve věkové kategorii od šesti let použít,“ uvedla na sněmovním školském výboru náměstkyně ministra školství Pavla Katzová.

To ale automaticky neznamená, že se podaří napodruhé vybrat dodavatele. Podmínky se patrně nebudou zásadně měnit. Na podání nabídek budou mít firmy 10 dní.

„Ano, je to nepříjemná situace, kterou intenzivně řešíme. Promýšlíme veškeré možné způsoby překlenutí případné mezery v dodávce testů. V žádném případě ministerstvo školství nekomunikuje situaci tak, že je na školách, aby si zajistily testy. To ministerstvo školství neřeklo a situace taková není,“ dodává Katzová.

Ministr školství Robert Plaga ale přesně toto po jednání vlády v pondělí naznačil. „Mí kolegové společně s kolegy z ministerstva zdravotnictví do pandemického zákona včlenili možnost, aby bylo možné decentralizované řešení, tedy aby zřizovatelé nebo školy si zakupovali testy sami a ministerstvo školství jim z dodatečných prostředků uhradilo náklady,“ uvedl Plaga na tiskové konferenci.

A školy už začaly jednat. Nicméně řada ředitelů větších škol nebo těch, které mají přísněji zavedená pravidla od zřizovatele, by rovněž musela vypisovat výběrové řízení, což v takové časové tísni je v podstatě nemožné. „Protestujeme proti tomu, abychom museli kupovat testy. Pohár trpělivosti pomalu přetéká. U velkých škol hrozí nutnost vypsání veřejné zakázky, takže by to ani nestihly vysoutěžit,“ říká viceprezident Asociace ředitelů základních škol Jaroslav Jirásko.

Zrovna jeho Základní škola K. V. Raise v Lázních Bělohradě by ale mohla obdržet nutný počet antigenních testů od zřizovatele. Ne každá škola ale takovou možnost má.

Situaci řeší v současné chvíli i všechny kraje. Praha by například ráda použila místo antigenních PCR testy. Čas na jejich nákup je ale vražedný. „Zatím jsme se s nejnižší cenou za PCR test při poolování dostali na 160 korun včetně DPH. Jde teď o to, jestli budou dostatečné kapacity, a samozřejmě musíme vymyslet, jak je soutěžit,“ popisuje probíhající jednání pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

Testování na školách se tak dostává do velkých potíží. SSHR nemusí ani napodruhé vybrat dodavatele antigenních testů. Ne všechny školy zvládnou testy nakoupit a zřizovatelé jim v tom nemusí umět pomoci. Řešení je tak zatím nejasné.

A například náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové) dnes jasně řekl, že město testy kupovat nebude. „Absolutně odmítám, abychom antigenní testy do škol pořizovali z rozpočtu města nebo je platily samy školy ze svého provozního příspěvku – tedy rovněž z městských financí. O rodičích a jejich soukromých zdrojích ani nemluvě,“ uvedl Langr. „Nebudeme za stát řešit jeho primární neschopnost vysoutěžit novou várku testovacích sad. Stát nařídil školám povinné testování, stát také musí dodat potřebný materiál – co může být jednoduššího než nakoupit jednorázové testy, když schválených je asi 700 druhů – nebo alespoň peníze, abychom nákup provedli za něj. Učitelům od loňského podzimu už ze svého pořizujeme respirátory, stálo nás to zatím přes dva miliony.“

Podle Langra v libereckých školách vydrží testy zhruba do 7. května.

Reklama

Doporučované