Hlavní obsah

Jak dál snižovat emise? Budeme prostě stavět ze dřeva, slibuje Amsterdam

Podívejte se, jak chce s emisemi zatočit Amstedam. Stavět bude ze dřeva.Video: Jan Marek

 

Reklama

Světové politické, i některé byznysové špičky či Greta Thumbergová na konferenci OSN stále řeší změny klimatu, a jak se s nimi vypořádat. Inspiraci by mohli najít třeba i v Amsterdamu, kde revolucionizují stavitelství.

Článek

Všech 32 správních celků města Amsterdam se dohodlo na převratném plánu, jak se v budoucnu neinvazivně zbavovat emisí oxidu uhličitého. Od roku 2025 budou muset být veškeré nové budovy alespoň z jedné pětiny stavěné ze dřeva nebo jiného biomateriálu.

„Ačkoliv nás neživé materiály ve výstavbě dostaly doslova k výšinám, zároveň mají i velký dopad na životní prostředí,“ vysvětluje Pablo van der Lugt z výzkumného amsterdamského ústavu AMS Institute.

Méně betonu a oceli - producentů CO2

Odsouhlasená dohoda se jmenuje Green Deal Timber Construction a měla by snížit závislost amsterdamských stavařů na oceli a betonu, jejichž výroba produkuje velké množství oxidu uhličitého. Hlavní město Nizozemí by tak mohlo dosáhnout kompletní uhlíkové neutrality ještě do roku 2050.

„Poslední generace dřevěných stavebních produktů může tyto materiály nahradit v poměru jedna ku jedné, aniž by ubližovali životnímu prostředí, ba co víc, vlastně jsou z povahy takovými velkými pohlcovači uhlíku,“ dodává van der Lugt.

Francie bude ještě přísnější. A přidává se i město mrakodrapů

Od roku 2025 by měl Amsterdam schváleným plánem vypustit do ovzduší asi o 220 tisíc tun CO2 ročně méně, což je ekvivalent emisí asi ze 22 tisíc domácností. A k tomu by se měly podle serveru Dezeen redukovat také emise dusíku, které výroba železa a betonu rovněž uvolňuje.

„Materiály na přírodní bázi, zvlášť poslední generace stavebních prvků ze dřeva, jsou součástí řešení toho, jak udělat z Amsterdamu uhlíkově neutrální a opravdu udržitelné město,“ přitakává další výzkumník z AMS Institute, Arjan van Timmeren.

Stavitelství v současnosti odpovídá za 40 procent všech celosvětově vypouštěných skleníkových plynů. Ke dřevu se tak v návrzích obrací čím dál víc architektů. Třeba v celé Francii musí být už od příštího roku všechny nové budovy stavěné až z 50 procent ze dřeva či jiných přírodních materiálů. A k podpoře většího zapojení dřevěných konstrukcí do výstavby budov do výšky až 26 metrů se vyslovil nedávno například i New York.

Reklama

Doporučované