Hlavní obsah

Jak dětem vysvětlit koronavirus? Nejdřív se uklidněte, radí odborníci

Foto: Profimedia

Rodiče by se měli se svými dětmi o novém koronaviru otevřeně bavit, radí experti.

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozhodla o uzavření základních, středních a vyšších odborných škol z důvodu šíření koronaviru. Právě děti mohou mít problém se ve změti informací vyznat a podle odborníků je zásadní, aby se s nimi rodiče o novém druhu viru bavili.

Článek

Řada dětí může slyšet od svých spolužáků různé informace ohledně nového koronaviru – uklidňující anebo poplašné. „V tomto případě je potřeba dítěti říci, že bude v pořádku a nemá se čeho bát. Zároveň by rodič mohl téma stočit k obavám, které měl jako dítě a na tom příkladu ho uklidnit, že i když se v dětství bál, vše dobře dopadlo,“ vysvětluje americkému deníku The New York Times psycholog Abi Gewirtz.

Podle něj je také důležité, jak staré dítě je a podle toho by se měl rozhovor, co do počtu informací, odvíjet. Gewirtz také tvrdí, že konverzace se může stočit dvěma směry – buďto si dítě myslí, že kvůli koronaviru lidé umírají po celém světě, anebo si myslí, že se jedná jenom o chřipku.

„Pokud je dítěti méně jak deset let, informujte ho, že koronavirus je nový typ viru a pokud se nakazí, nebude se to moc lišit od chřipky či nachlazení,“ uvedl doktor Heard Garris. „Pokud je dítě starší, je potřeba mu říci, že o novém koronaviru toho zatím moc nevíme, proto mohou vznikat různé fámy, ale je důležité zdůraznit, že vědci se snaží přijít s novými informacemi a není se čeho bát,“ doplňuje.

Nejprve se uklidněte sami

Lékaři se ale shodují v tom, že zásadní je děti uklidnit. Napřed by ale dospělý měl být klidný sám. „Musíte si nejprve sami ujasnit, že nepropadáte panice, jinak dítěti opravdu nepomůžete,“ komentuje psycholog Abi Gewirtz. „Nemůžete dopustit, aby děti propadaly panice a měly strach,“ doplnila britská lékařka Dunya Poltoroková.

Podle expertů by mělo být další důležitou povinností rodičů dbát na dodržování hygieny svých dětí, na což se zaměřily i školy. „Reagujeme na veškerá vládní opatření. Ve všech třídách a záchodech máme desinfekční prostředky a dbáme na to, aby děti opatření dodržovaly,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Základní školy na Praze 7 Martin Provazník.

Podobná opatření přijala i soukromá škola EDUCAnet. „Řídíme se také veškerými vládními opatřeními. Opatřili jsme antibakteriální mýdla, která jsou umístěná na záchodech, umývárnách a třídách,“ uvedl ředitel školy Jakub Pour.

Podle dětské specialistky na infekční onemocnění Rebeccy Madanové je důležité, aby rodiče kontrolovali děti, zda si myjí ruce před jídlem, po jídle a když přijdou ze školy. Podle ní je také důležité snažit se vyvolat v dětech pozitivní přístup k tomu, co se kolem nich děje. „Pokud by se škola vašeho dítěte rozhodla, že bude uzavřena, udělejte z toho pozitivní zprávu: budou mít více času doma, kde se mohou více bavit,“ vysvětlila Mandanová.

Řada škol se na preventivní uzavření již připravuje a snaží se mezi dětmi vést informační setkání o novém koronaviru.

„Každý týden pro děti uspořádáme setkání, na kterých je informujeme, co se děje a jaká jsou opatření. Ve škole máme také dezinfekční gely ve třídách a záchodech,“ uvedl ředitel školy Ondřej Bloudek. Podle něj škola v pondělí řešila i situaci, kdy by škola musela být z preventivních opatření uzavřena. „V tom případě bychom museli učit děti přes naši aplikaci, kde by žáci našli výukový materiál a úkoly,“ doplnil.

Případ, kdy se děti musely učit z domova už zažila soukromá škola EDUCAnet minulý týden. „Minulý týden jsme měli v karanténě tři děti, plus tuto sobotu se nám ozvala jedna maminka, že její dítě čtrnáct dní do školy nepřijde,“ vysvětluje Jakub Pour. „Pokud je dítě v karanténě, tak s námi spolupracuje přes Google Classroom, kde žák najde úkoly a studijní materiály a může také vyplňovat testy online,“ doplnil Pour.

Speciální aplikaci pro žáky má i škola Compass. „Žáci v aplikaci najdou studijní materiály a úkoly od svých učitelů. Přes aplikace je také možné vést hodinu on-line,“ řekl ředitel školy Ondřej Bloudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované