Hlavní obsah

Jak děti vnímají smrt? Rodiče jsou z ní často mnohem víc vylekaní, říká zakladatelka hospicu Cesta domů

Špinková: Smrt bude vždycky tabu. Rodiče jsou vylekaní, když se jich děti na smrt zeptají.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Téma smrti ve školách i školkách chybí, přitom je strašně zajímavé si s dětmi o smrti povídat, říká autorka knížek pro děti a spoluzakladatelka hospicu Cesta domů Martina Špinková.

Článek

Umírání a smrt by podle Martiny Špinkové měly být běžným tématem mezi rodiči a dětmi. Přitom dospělí nesou smrt hůře – v tomto bychom se podle ilustrátorky mohli od dětí učit.

Malým dětem musíme dát prostor, aby se se smrtí vyrovnaly po svém a nesmíme se na ně zlobit, když se v další minutě zeptají, jestli si po zemřelé mamince mohou nechat mobil. Děti totiž podle Špinkové žijí přítomností, zatímco dospělý člověk třeba smrtí partnera přichází o minulost, kterou se zemřelým zažil, a o budoucnost, kterou s ním měl spojenou.

Špinková, která absolvuje ve školkách i školách besedy právě o těchto tématech, tvrdí, že otázky, které jí děti kladou, by si měli pokládat i dospělí.

„Já děti spíš poslouchám, nevnucuji jim svůj názor. Dětem musíme nechat prostor, každé z nich vnímá smrt jinak,“ říká ve Výzvě Seznamu.

Velký problém je podle ní v tom, že si lidé nárokují život do sta let. „Máme teď velké trápení s tím, že smrt nechceme přijmout... Mám pocit, že si myslíme, že máme právo dožít se sta let.“

Smrt je podle Špinkové důležitá součást našeho života. „Bez smrti je to jako, když čtete dětem pohádku a nedočtete jim konec. Je dobré být u umírání,“ myslí si spoluzakladatelka Cesty domů, která se svým hospicem pomáhá umírajícím a jejich blízkým.

Jak s malými dětmi mluvit o smrti? Proč se snažíme z našich životů téma smrti vytěsnit? A proč jsou si podle Martiny Špinkové smrt a porod podobné? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované