Hlavní obsah

Jak dlouho bude ještě zdražovat český benzin? Záleží na OPEC, sankcích proti Venezuele i spotřebě v Indii

Cena, produkce a spotřeba ropy se odráží ve zdražování benzinu.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rostoucí cena ropy se začala promítat i do cenovek čerpacích stanic v Česku. Vrcholu přitom cena suroviny ani produkt pravděpodobně ještě nedosáhla. Dá se očekávat, že do konce dubna benzin ještě o korunu zdraží.

Článek

Obecně platí, že pumpaři rádi reagují na rostoucí cenu ropy a zdražují pohonné hmoty. Začátkem roku tomu ale tak nebylo – zatímco ropa Brent na trzích zdražila přibližně o třetinu, benzin a nafta rostly jen pozvolna. To se ale změnilo koncem března a najednou každý týden zdražuje hlavně benzin o desítky haléřů za litr.

Momentálně stojí podle společnosti CCS litr naturalu 32,24 koruny, tedy o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr. A podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude růst pokračovat.

„Benzin do konce dubna zdraží minimálně o korunu, nafta potom o 20 až 30 haléřů,“ předpovídá Tomčiak s tím, že provozovatelé čerpacích stanic budou chtít dohnat nárůst cen ropy, který se zatím do zvýšení cen benzinu celý nepropsal.

Přehledně: Aktuální ceny benzinu a nafty v jednotlivých krajích.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

A proč roste cena ropy? Zjednodušeně proto, že na trhu převyšuje poptávka nabídku. To je na nabídkové straně způsobeno více faktory. „V prvé řadě jde o dohodu zemí OPEC, která se snaží omezováním produkce dostat ceny ropy do rozmezí mezi 75 až 80 dolarů za barel,“ vysvětluje Tomčiak.

Samotná Saúdská Arábie loni v listopadu produkovala 11 milionů barelů ropy denně, kdežto nyní to je 9,8 milionu. K tomu je potřeba připočíst omezení vyvolané americkými sankcemi proti Íránu nebo Venezuele, kterou navíc trápí i hospodářská krize a tak produkuje o 600 tisíc barelů ropy denně méně než před rokem.

Dohromady potom produkce zemí OPEC klesla mezi listopadem a březnem o 2,2 miliony barelů denně. Nevyrovnala to ani zvýšená těžba v USA, které se staly s produkcí 12,2 milionu barelů denně globálním těžařem číslo jedna.

Ve čtvrtek vydaná zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) navíc upozorňuje i na to, že stále roste i poptávková strana neboli spotřeba ropy. Za loňský rok se podle předběžných údajů denní spotřeba zvýšila o 1,3 milionu barelů. Letos to má být podobné. „Setrváváme na předpovědi růstu o 1,4 milionu barelů denně. Bereme ale v potaz smíšené signály o kondici světové ekonomiky a různící se pohledy na pravděpodobné cenové hladiny ropy,“ píše IEA ve své zprávě.

Zatím se v úvodních měsících roku růst spotřeby potvrzuje. Čína během prvních dvou měsíců zvýšila svou denní spotřebu meziročně o 410 tisíc, Indie o 300 tisíc a USA o 290 tisíc barelů.

Reklama

Doporučované