Hlavní obsah

Jak dlouho je koronavirus v Evropě? Mohl se tu „skrývat“ měsíce

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Podle některých vědců je koronavirus v Evropě od října.

Reklama

Exhumace těl, posmrtné testování. Tým vědců se snaží zjistit, jestli se první případy koronaviru v Lombardii neobjevily již vloni na podzim. Podle odborníků však není zpráva důvěryhodná, dokud nebudou jasné důkazy.

Článek

V období od října do prosince 2019 narostl v lombardských nemocnicích neobvykle vysoko počet pacientů s chřipkou a zápalem plic. Podle epidemiologa Adriana Decarliho šlo o stovky případů více než v předchozích třech měsících. Někteří lidé s těmito symptomy dokonce zemřeli. Podle Decarliho je tak otázka, jestli se v oblasti neobjevil koronavirus dříve, než se předpokládalo, a pokud ano, jak se mu dařilo vyhýbat objevení tak dlouho.

Decarli se svým týmem proto nyní prochází data nemocnic a lékařské zprávy lidí, kteří zemřeli doma. Podle agentury Reuters je dokonce možná varianta, že by se exhumovala těla těch, již před smrtí vykazovali podezřelé příznaky, které se vyskytují i u onemocnění COVID-19.

Podle profesora z Východoanglické univerzity Paula Huntera je však tato varianta extrémně nepravděpodobná. „Je nepředstavitelné, že by z toho v Evropě nebyla velká epidemie už tehdy, pokud by se prokázalo, že se v Itálii skutečně jedná o COVID-19,“ uvedl Hunter s tím, že dokud italští vědci nedodají pozitivní výsledky ze vzorků odebraných a uložených v té době, nepovažuje teorii za důvěryhodnou.

Podobné stanovisko zaujal i vedoucí infekčního oddělení nemocnice v Miláně Massimo Galli. Ten sice odhaduje, že se virus v zemi objevil dříve než 21. února, kdy byl první potvrzený případ, podle něj se však jedná o druhou polovinu ledna. Možnost, že by koronavirus v zemi byl před začátkem roku, označil za „velmi nízkou“.

Pokud by se však tvrzení prokázalo, znamenalo by to, že virus se v organismu může vyskytovat delší dobu, aniž by o sobě dal vědět. A to dokonce několik měsíců. Podle některých vědců se totiž první případy v Číně objevily v říjnu minulého roku. Tamější vláda o hrozbě dokonce mohla vědět.

Na tom, že Čína šíří o koronavirové pandemii dezinformace, se shodli i ministři zahraničí zemí G7. Americký šéf diplomacie Mike Pompeo obvinil Čínu, že o rizicích viru věděla brzo, ale informace zbytku světa úmyslně zatajila.

„Každá země, jež se zúčastnila dnešního setkání, si byla hluboce vědoma dezinformační kampaně, kterou vede čínská komunistická strana, a snaží se tak obrátit pozornost od toho, co se skutečně stalo,“ řekl Pompeo po setkání zástupců.

USA také podle CNN chtěly, aby se viru začalo oficiálně říkat „wuchanský virus“, což některé země odmítly.

Zatímco podle politiků Čína informace o původu viru dlouho tajila, momentálně naopak využívá nových objevů pro vlastní propagandu, upozorňují světová média s tím, že se Peking v první řadě snaží zpochybnit, že virus pochází právě z Číny.

Italský vědec Giuseppe Remuzzi byl dalším, kdo uvedl, že virus se mohl v Itálii vyskytovat už na podzim. Na jeho slovech je také založeno tvrzení o původu viru v Itálii kolující na čínské sociální síti Weibo. Remuzzi se následně vůči tomu, jak jsou jeho slova Čínou vykládána, ohradil. „Není pochyb o tom, že virus je původně z Číny,“ řekl Remuzzi a čínský výklad označil za „učebnicovou propagandu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované