Hlavní obsah

Jak dlouho trvá nejkratší let na světě? Když zafouká, necelou minutu

Foto: Matt Dearen

Letadlo, kterým létá pilot Matt Dearen nejkratší komerční let planety.

Reklama

Koronavirová pandemie představuje pro letecký průmysl naprostou katastrofu. Jak aktuální situace ovlivní letecké společnosti, které realizují extrémně krátké lety, se však zatím nedá posoudit.

Článek

Kromě astronomických poklesů počtu letů i příjmů krize v leteckém odvětví přinesla také některé neobvyklé jevy. V březnu například uskutečnil australský letecký dopravce Qantas historicky první přímý let mezi Austrálií a Londýnem, kterým obešel zákaz cestování v Singapuru.

A nyní americké aerolinky spustily novou strategii, která je má přivést k vládní finanční pomoci. Dopravci zavádějí dočasné velmi krátké trasy. Příkladem může být jednosměrná cesta s leteckou společností American Airlines v Coloradu. Konkrétně z horského Eagle-Vail do Aspenu. Pasažéra cesta vyjde na 250 dolarů a podle aerolinek zabere přibližně 30 minut.

Seznam Zprávy přinášejí přehled nejkratších komerčních letů na světě. Jaké to je létat, když svůj cíl máte doslova na dohled?

Nejkratší pravidelný komerční let v Severní Americe

Městské letiště Barnstaple – Nantucket Memorial letiště (Massachusetts)

V Severní Americe není výjimečné cestovat letadlem do vzdálenosti zhruba 30 mil, tedy něco přes 48 kilometrů. Takovýchto spojení je tam hned několik. Jedna z tras je například mezi kanadským letištěm Billy Bishop Toronto a letištěm Niagara, ta je dlouhá 32,16 míle. Další je cesta mezi Městským letištěm Petersburg a letištěm Wrangell na Aljašce, která měří 31,09 míle. Tu nejkratší však cestovatelé najdou ve státě Massachusetts. Jde o vzdálenost 30,49 míle, která spojuje městské letiště v Barnstaple a Nantucket Memorial letiště.

Nejkratší mezinárodní komerční let

Sint Maarten (Nizozemský Karibik) – Anguilla (britské zámořské území)

Nejenže přílet na karibský ostrov Sint Maarten je pravidelně vybírán coby jeden z nejmalebnějších na světě, ostrov je i domovem nejkratší světové mezinárodní komerční letové trasy: desetiminutové 12mílové cesty mezi Mezinárodním letištěm princezny Juliany (SXM) a Anguilla's Clayton J. Lloyd International Airport (AXA).

K dalším super krátkým mezinárodním trasám ze Sint Maarten patří 15minutová 20mílová cesta do francouzské zámořské kolektivity St Barts.

Foto: KLM Asia

K pláži Maho na ostrově Sint Maarten bezprostředně přiléhá přistávací dráha Mezinárodního letiště princezny Juliany, díky níž získala popularitu.

Nejkratší běžný komerční let

Westray – Papa Westray (Skotsko)

Úzký úsek vody odděluje orkneyské ostrovy Westray a Papa Westray poblíž severního pobřeží Skotska. Tamní letecká společnost Loganair provozuje letecký most mezi těmito dvěma malými skotskými ostrovy přibližně 50 let a jde o jeden z nejkratších přímých letů kdekoli na světě.

Let, ke kterému piloti používají osmimístné letadlo Britten-Norman Islander, obvykle trvá něco málo přes minutu, ale v některých případech – s větrem v zádech – byl podle informací CNN „dlouhý“ dokonce 53 sekund.

„Tuto trasu využívají hlavně lidé na Orkneyských ostrovech, kteří let mají jako součást svojí denní rutiny,“ říká Andy Thornton, ředitel letového provozu Loganair. „Používají ho učitelé, místní policejní důstojník, bankéř a děti chodící do školy. Je to však také zajímavost pro turisty a nadšence letectví.“

(Pravděpodobně) nejkratší komerční let

Kegata – Apowo (Papua, Indonésie)

Tyto dvě oblasti jsou od sebe vzdáleny jen 1,3 námořní míle – necelých 2,5 kilometru – a jsou doslova na dohled. Problémem je, že osady na kopcích Papuan Kegata a Apowo jsou odděleny hlubokým zalesněným údolím v izolované části Indonésie. Cestování mezi oběma vesnicemi po zemi zahrnuje náročnou cestu hustou džunglí a strmými horami.

Mnohem lepší a jednodušší tedy je využít robustního jednomotorového letadla s kapacitou deset cestujících. Letoun provozuje jediný pilot Matt Dearden, který na této trase létá a pro veřejnost ji i zdokumentoval na video. Spoj podle informací CNN létá jen nepravidelně.

Nejkratší mezikontinentální pravidelný komerční let

Tanger (Maroko) – Gibraltar (britské zámořské území)

Evropu od Afriky odděluje pouze devět kilometrů v nejužším bodě Gibraltaru. Cestovatelé jsou už zvyklí cestovat sem a tam trajektem, pokud se však chce někdo vyhnout vodě, má ještě jednu možnost. Marocký vlajkový dopravce Royal Air Maroc nabízí pravidelný let provozovaný turbovrtulovým letounem ATR-72, který spojuje Tangiers na severním cípu Maroka s britským územím Gibraltar.

Nejkratší let mezi dvěma hlavními městy

Kinshasa (Konžská demokratická republika) – Brazzaville (Konžská republika)

Kinshasa, hlavní město Konžské demokratické republiky, a Brazzaville, hlavní město Konžské republiky (známé také jako Kongo-Brazzaville), leží téměř proti sobě. Jediné, co rychlé dopravě brání, je řeka Kongo.

Před pandemií létaly mezi oběma městy dvě letecké společnosti, ASKY, panafrická letecká společnost, která funguje napříč západní Afrikou, a aerolinky Camair-Co.

Reklama

Související témata:

Doporučované