Hlavní obsah

Přehledně: Jak dlouho trvá zařídit hypotéku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Požádat o hypotéku a za pár týdnů mít prostředky na bydlení. Vyřídit úspěšně kompletní úvěr ale nemusí být vždy tak rychlé. Pokud do celého procesu vstoupí žadatel nepřipravený, může se celé řízení o několik týdnů protáhnout.

Článek

Co ovlivňuje obecně rychlost vyřízení

Celý proces rozhodně nejde stáhnout jen do několika dnů. Na druhou stranu se ale může protáhnout na několik týdnů, a brzdit tak čerpání peněz.

Co obecně ovlivňuje dobu vyřízení hypotéky?

- Aktivita žadatele

- Složitost úvěru

- Bonita a finanční možnosti žadatele

- Spolupráce s bankou

- Jestli jde o úvěr na pořízení hotové nemovitosti nebo na výstavbu

Výběr poskytovatele

První fází na cestě k penězům z hypotečního úvěru je výběr banky, která vám peníze půjčí. Čím dříve si klient poskytovatele vybere, tím rychleji může jednat o konkrétních podmínkách smlouvy. To ale rozhodně neznamená, že by se s takto důležitým krokem mělo spěchat.

Výběr toho nejlepšího poskytovatele se sice může protáhnout na dlouhé hodiny, je ale nutné si uvědomit, že u hypotéky jde o půjčku na velice dlouhou část života. Klient by rozhodně měl zvážit oslovení hypotečního poradce, který má na bankovním trhu přehled. Jeho rady a zkušenosti se budou hodit i v dalších fázích žádosti o hypotéku.

Podklady pro banku

Poté, co si vyberete poskytovatele, můžete s ním jednat o konkrétních podmínkách. Na počátku celého procesu si banka vyžádá několik podkladů, které bude potřebovat pro zhodnocení vašich finančních možností.

Tato část se může velice protáhnout. V průměru tato fáze trvá 1 až 2 týdny. Čím více dokumentů má žadatel připravených předem, tím rychleji může celý proces proběhnout.

Jaké dokumenty banka vyžaduje?

- Kopie osobních dokladů

- Potvrzení o příjmech a výdajích, které poskytne banka

- OSVČ musí dodat daňové přiznání

- Při nákupu nemovitosti návrh kupní smlouvy nebo rezervační smlouvu

- V případě stavby pak ještě následující dokumenty: výpis z katastru nemovitostí, územní rozhodnutí, stavební povolení, projektová dokumentace, rozpočet stavby apod.

- Pokud kupujete již postavenou nemovitost, banka bude požadovat také její odhad

Schvalovací řízení

Tento krok nemůže samotný klient příliš urychlit. Po dodání všech potřebných dokumentů trvá bance asi 1 až 2 týdny. Pokud člověk využil služby hypotečního poradce, neměl by v této fázi být nějaký větší zádrhel.

Banka si ověří všechny podstatné informace, které o klientovi potřebuje vědět. Jde například o jeho bonitu a zkontroluje si jeho splátkovou minulost. Pokud by někdy v minulosti nesplácel pravidelně, pravděpodobně se to odrazí na podmínkách hypotéky.

Schválení hypotéky

V momentě, kdy banka hypotéku schválí, je třeba zařídit jen pár posledních detailů. Je důležité dát si pozor na podmínky čerpání hypotéky. Je také potřeba vyřešit následující kroky:

- Potvrzení o zaplacení části kupní ceny z vlastních zdrojů

- Pojištění nemovitosti a vinkulace ve prospěch banky

- Podpis kupní smlouvy

- Dodání návrhu na vklad zástavního práva

- Doba vyřízení podle účelu hypotéky

Doba vyřízení podle účelu hypotéky

Jak dlouhý bude celý proces vyřízení hypotéky, závisí také na tom, na jaký typ bydlení si úvěr berete.

Nejrychlejší je situace v případě refinancování hypotéky. Novému poskytovateli nemusíte dodávat tolik dokumentů jako u původní žádosti. Celý proces může trvat i pouhých 14 dní, častější je ale lhůta o týden delší.

Při nákupu domu nebo bytu je třeba počítat se zhruba 4 týdny vyřizování. Velkou porci času totiž zabere odhad nemovitosti.

Náročnější je vyřizování hypotéky při stavbě domu. U tohoto typu je totiž nutné mít připravený projekt a rozpočet stavby, podle kterého následně banka určuje další kroky. Klient by měl počítat s 5 až 6 týdny schvalování. Projekt potřebujete také u rekonstrukce nemovitosti, zařízení hypotéky tam trvá asi o týden méně než u stavby.

Reklama

Doporučované