Hlavní obsah

Jak Donald Trump komplikuje život Kubánce Ramira Blanca. Skanzen socialismu přichází o turisty

Kuba je zemí, pro kterou je turismus klíčovým zdrojem příjmů v tvrdé měně. A má jich málo.Video: Jan Marek, Zdeněk John, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet turistů na Kubě letos citelně klesne. Na vině jsou další omezení, která proti cestám na tento karibský ostrov uplatňují Spojené státy, tvrdí kubánská vláda.

Článek

Ramiro Blanco se netají tím, že opravdu nemá rád amerického prezidenta. A není se čemu divit. Celý život – doma i ve škole – mu líčili Američany jako největšího nepřítele a teď se k tomu v případě Donalda Trumpa přidal i jeden úplně praktický důvod: starost o živobytí.

Ramiro postavil dům v zátoce Sviní, takže má vlastně štěstí. Vybral si oblast, kam míří hodně turistů, aby viděli místo, které pro Fidela Castra znamenalo v jeho cestě za vítězstvím socialismu významný milník. O hosty ve svém přízemním penzionu v Playa Larga by tedy kubánský hoteliér neměl mít nouzi.

Ale není to tak. „Miro“, jak mu zkráceně říkají přátelé, totiž nabízí pokoje teprve krátce a má v městečku o pár stovkách obyvatel velkou konkurenci. V Playa Larga si turisté lehce pronajmou prakticky každý dům, k přenocování hostů jich je přizpůsobeno zhruba osmdesát procent. Na místní autobusové zastávce to občas vypadá jako na tržišti. Kdo z místních po ránu zaspí příjezd autobusu státní společnosti Viazul, přijde o kšeft.

Foto: Zdeněk John

Ranní čekání v Playa Larga v zátoce Sviní. Čeká se na příjezd autobusu s turisty z Havany.

Jenže Ramira i další Kubánce, které živí turistika, teď ohrožuje další faktor: Donald Trump. Na centrálně řízenou ekonomiku země citelně dopadají rozhodnutí amerického prezidenta omezit všemi způsoby Kubáncům příliv tvrdé měny, aby přiměl komunistickou vládu k širším reformám.

Minulý měsíc Trumpova administrativa zakázala cesty na ostrov výletních lodí a soukromých letadel a jachet. Zrušila také jednu kategorii výjimek, které umožňují obejít zákaz turistických cest na Kubu, a to je výjimka pro cesty za vzděláním. Tuto kategorii hojně využívali američtí turisté.

„Tato opatření způsobila pokles turistické aktivity o pětinu,“ uvedl kubánský ministr cestovního ruchu Manuel Marrero.

Kubu letos navštíví necelých pět milionů turistů. I když se Kuba hodně mění, přesto stále cizinci přijíždějí do jednoho z největších skanzenů komunismu.

Je to vlastně úchvatná turistická dvojkombinace. Kuba má úžasnou přírodu s chráněnými parky a nádherné pláže ještě stále nedotčené hotelovými řetězci, na druhou stranu skýtá pamětníkům skvělou příležitost připomenout si, jak se žilo v Československu v 70. letech minulého století. Po silnicích (pokud se tak dají nazvat děravé cesty občas ošetřené asfaltem) se sem tam prožene pekelně smrdící stroj. V obchodech je k dostání nepřeberné množství alkoholu, ale pečivo a maso jen někdy.

Kuba dává najevo, že navzdory americkým opatřením chce pokračovat v rozvoji turistického sektoru, který z evropského pohledu není zatím nijak prudký. Pokud člověk zapomene na Varadero, které v porovnání se zbytkem Kuby vypadá jako prodejny Tuzexu vedle socialistické samoobsluhy, pak všude jinde na ostrově narazí spíš na turistické možnosti z dob minulých. Kolem Havany je ale už k vidění množství jeřábů, které staví novou generaci luxusních hotelů mířících na nový typ movitějších klientů.

Počet turistů na Kubě je zhruba dvoutřetinový ve srovnání se sousední Dominikánskou republikou, i když je Kuba dvakrát tak velká. Ramiro Blanco si přeje jediné: aby jich příští sezónu přijelo co nejvíc.

Reklama

Doporučované