Hlavní obsah

Jak dopadly státní maturity a přijímačky? Valachová mluví o úspěchu

Ministryně školství oznámila, jak skončily maturity a přijímací řízení.

 

Reklama

Státní organizace Cermat čelí kritice, že jednotlivým studentům pozdě sděluje, jak u písemné maturity uspěli.

Článek

Na konci týdne, v němž na středních školách začaly ústní maturity, ministryně školství zveřejnila, jak letos dopadla státem organizovaná část písemných maturitních zkoušek.

Valachová uvedla, že studenti se zlepšili oproti loňskému roku z matematiky - čistá úspěšnost byla letos 78,3 %, v didaktickém testu z českého jazyka uspělo 90,3 %. 

Ředitel státní organizace Cermat, která má státní maturitu na starosti, už v úterý řekl, že celkově jsou letošní výsledky srovnatelné s tím, jak státní maturita dopadla loni.

Tehdy nezvládlo matematiku asi 23 procent studentů. Z češtiny propadlo loni 8,4 procenta maturantů, rok před tím to však bylo jen 6,5 procenta.

U slohové práce z češtiny, která se letos po třech letech opět opravovala centrálně, je možné zaznamenat mírné zhoršení, uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Ministryně školství pochválila výsledek státních přijímaček, které děti na střední školy letos poprvé skládali povinně. Ukázalo se prý - jak řekla ministryně - že jejich znalosti jsou dostačující. 

Video: Zkoumali jsme v ulicích, jak by lidé zvládli státní přijímačky.

Anketa: Vzali by vás na střední?Video: Pavlína Kosová

Státní maturitu letos skládalo téměř 62 tisíc studentů.

U řady z nich však organizace maturitní písemné zkoušky vyvolala nevoli, protože mají pocit, že je stát postavil do nekomfortní situace. Stanovil si totiž pravidla, podle nichž maturanti do poslední chvíle před ústní zkouškou neví, zda písemnou státní zkoušku složili.

A ani to se neděje ve všech případech. Seznam přinesl ve čtvrtek případ studenta, který skládal ústní maturitu bez toho, aniž by mu škola sdělila, jak uspěl v písemné státní zkoušce. Hodlá proto podat na Cermat stížnost.

Reklama

Doporučované