Hlavní obsah

Jak dostat vyšší rodičovskou a vyhnout se frontám

Foto: Profimedia.cz

Jak nepřijít o 80 tisíc korun na rodičovském příspěvku.

Reklama

Od 1. ledna platí zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. Úřady práce zavalily davy rodičů, kteří nechtějí o 80 tisíc korun navíc přijít.

Článek

„Odbavení rodičů trvá v průměru několik desítek minut. V případě detailního projednávání se může doba mírně protáhnout,“ upozornila šéfka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Část rodičů se frontám na úřadu vyhne jen s obtížemi, většina ale může vše zařídit bez toho, aby v těchto týdnech netrpělivě postávala na chodbách. Stačí jen dobře počítat. Tady je návod, jak na to.

1. Spočítejte si, jak jste na tom

Nejdříve je potřeba zjistit, jakou částku z příspěvku už jste po narození vyčerpali a kolik vám ještě zbývá. Každý rodič by měl v těchto dnech od Úřadu práce obdržet dopis, kde je tato částka napsána.

Dále si spočítejte, kolik měsíců vašemu dítěti zbývá do čtvrtých narozenin – po takovou dobu můžete maximálně příspěvek pobírat. Dále vás zajímá maximální měsíční výše rodičovského příspěvku. Ta je pro každého jiná a odvíjí se od výše mateřské. Maximálně lze v roce 2020 vybrat 42 720 korun měsíčně. Rodiče, kteří neměli nárok na mateřskou, mohou měsíčně vybrat nejvýše 10 tisíc korun.

Díky tomuto výpočtu zjistíte, jak si výši příspěvku nastavit tak, abyste ho stihli vyčerpat. V rodinách, kde mají téměř čtyřleté dítě, se může stát, že celou částku vyčerpat nestihnou.

Příklad: Po navýšení rodičovského příspěvku vám zbývá vybrat 130 tisíc korun. Měsíčně můžete – dle výše mateřské – vyčerpat maximálně 13 tisíc korun. Nejrychleji tak můžete částku vyčerpat za 10 měsíců. Vašemu dítěti už je ale 3,5 roku. Peníze tedy nestihnete vybrat ani v případě, že si okamžitě navýšíte dávku na maximální částku. Přesto byste si měli částku co nejdříve zvýšit, abyste stihli vybrat alespoň část peněz.

2. Potřebujete vybírat co nejrychleji? Zachrání vás datovka

Pokud jste zjistili, že zvýšený rodičovský příspěvek nestihnete vybrat celý, nebo to stihnete jen těsně, měli byste si změnu měsíční částky vyjednat hned v lednu 2020. Týká se to především rodičů tříletých a starších dětí.

Dávka se vyplácí až v únoru, úřad proto upozorňuje, že o její změnu je možná žádat až do konce ledna. „Na vyřízení tak mají dostatek času,“ radí mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Ke změně je potřeba vyplnit tento formulář. Kdo se chce vyhnout frontě, může ho na úřad poslat přes datovou schránku, e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem nebo poštou. Pro rodiče, kteří si nejsou jistí s vyplněním formuláře a je pro ně klíčové, aby vše „klaplo“ hned napoprvé, ale bude jistější dojít na úřad osobně.

Příklad: Po navýšení rodičovského příspěvku vám zbývá vybrat 130 tisíc korun. Měsíčně můžete vyčerpat maximálně 13 tisíc korun. Nejrychleji tak můžete částku vyčerpat za 10 měsíců. Vašemu dítěti už jsou 3 roky a 2 měsíce. Peníze tedy stihnete vybrat jen v případě, že si okamžitě navýšíte dávku na maximální částku.

3. Chcete vyšší příspěvek, ale nechvátáte? Počkejte si

Spočítali jste si, že příspěvek stihnete pohodlně i s rezervou vybrat, ale přesto byste rádi pobírali měsíčně víc? Úřad práce doporučuje počkat si, až největší fronty u úřednic pominou. „V tuto chvíli by si měsíční částku měli upravit především ti, jejichž dítě dosáhne letos čtyř let. Ostatní rodiče mohou změnu volby provést kdykoli v průběhu celého roku,“ dodala Beránková.

Příklad: Po navýšení rodičovského příspěvku vám zbývá vybrat 130 tisíc korun. Měsíčně můžete vyčerpat maximálně 13 tisíc korun. Nejrychleji tak můžete částku vyčerpat za 10 měsíců. Vašemu dítěti jsou teprve dva roky, takže můžete příspěvek čerpat ještě 24 měsíců. Na změny tedy nemusíte spěchat.

4. Jste spokojení? Nemusíte nic řešit

Máte dost času „rodičák“ dobrat i beze změn a s výší měsíční platby jste spokojení? Pak nemusíte s úřady řešit nic. Celková částka rodičovského příspěvku, na kterou máte nárok, se na 300 tisíc navýší automaticky. Automaticky tak dojde také k prodloužení doby čerpání.

Příklad: Pobíráte měsíčně 8 tisíc, pobírání příspěvku se vám samo prodlouží o 10 měsíců.

Reklama

Doporučované