Hlavní obsah

Jak doutnalo ohnisko na Karvinsku. Říkali, že se zklidňuje, ale pletli se

Foto: Profimedia.cz

Nakažených v Moravskoslezském kraji stále přibývá, z regionu pochází většina případů covid-19.

Reklama

Tisíce nakažených, problematická komunikace, vzájemné obviňování a výzvy k rezignacím. Situace v Moravskoslezském kraji ukázala, že je v postupu proti covidu stále co dohánět.

Článek

Už více než dva měsíce sledujeme souboj hygieniků a úřadů v Moravskoslezském kraji s rychle se šířící nákazou koronaviru. Pozitivně testovaných je celkově přes 4 000 a zdá se, že je virus stále o krok napřed. K rostoucímu počtu nakažených a přibývajícím ohniskům nákazy se navíc přidaly i spory mezi veřejností, hygieniky, ministerstvem a krajem.

Jak se region do situace dostal? A rýsuje se už cesta ven?

Epidemiologové začali být v oblasti na severovýchodě republiky ve zvýšené míře ostražití přibližně v půlce května. Tehdy se virus objevil mezi několika horníky v OKD z karvinské lokality Darkov. Společnost uvedla, že už v březnu zavedla přísná opatření - třeba povinnost nosit na obličeji ochranné prostředky, které si zaměstnanci smějí sundat jen při jídle nebo mytí. Doly obecně platí za epidemiologicky riziková pracoviště - důkazem je ostatně i obdobná situace v Polsku.

Následovala série plošných testování pracovníků na dole Darkov, která postupně generovala další a další desítky nakažených. Provoz ale stále fungoval beze změn.

„Příčina (šíření nákazy) je asi i v tom, že v dolech nebylo možné v dostatečné míře použít doporučené dezinfekční prostředky. Samozřejmě, že ta situace má dopad na těžbu,“ uvedl 22. května premiér Andrej Babiš (ANO). Ačkoliv situace na dole začínala zhoršovat i celkovou koronavirovou statistiku Česka, hygienici i vládní epidemiologové opakovali, že trasování kontaktů funguje a lokální ohnisko je dobře podchyceno.

Když byl Darkov 25. května odstaven z důlní těžby, generoval přes 200 nakažených. Bylo ale zároveň jasné, že se nákaza nedotkla pouze jeho. Už o den dříve totiž ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová ČTK oznámila, že jsou mezi nakaženými zaměstnanci těžební společnosti i tři z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA.

Řekla, že hygienici dohledávají jejich kontakty, plošné testování se ale na dalších dolech nechystá. Další malá ohniska však v té době začala vyskakovat i v dalších okresech - na Novojičínsku nebo Frýdecko-Místecku.

Testy pro všechny

Otočka okolo testovací strategie přišla v půlce června, kdy krajská hygiena nařídila společnosti OKD, aby do konce měsíce otestovala všechny zaměstnance mimo Darkov. Ten byl v té době stále označován jako jediné ohnisko nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním bylo v tu chvíli v evidenci hygieniků 490 nakažených.

Ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová nicméně zopakovala, že se situaci na Darkově hygienikům už podařilo podchytit. Počet nově nakažených se podle ní snižoval a hygienici především dohledávali kontakty nakažených. Za problém ale označila nemocné pracovníky z Polska.

„Na ostatních dolech na Karvinsku jsme se rozhodli testovat vzhledem k charakteru těch pracovišť. Nemáme tam ale velký výskyt onemocnění,“ uvedla Svrčinová. Zároveň se rozhodlo o testování pomocí rapid testů. „Jakmile bude někdo s pozitivním rychlotestem, jde klasicky na PCR test,“ dodala Svrčinová.

Postup si vysloužil kritiku ze strany hejtmana Ivo Vondráka z ANO, který ani následně hygieniky nešetřil. Vadilo mu například i to, že se s plošným testováním nezačalo dříve a že se těžba nezastavila. „Závěry expertů jsou takové, že rychlotesty nepotvrzují a nedokážou odhalit člověka, který je čerstvě nakažen,“ řekl hejtman k situaci, kterou popsaly Seznam Zprávy.

Nakonec mu stanice svým postupem dala za pravdu, ale až poté, co se počty nakažených dále rychle zvyšovaly. Následovalo proto další plošné testování, tentokrát už PCR testy. „Ukazuje se, že rychlotesty nejsou v tomhle případě úplně vhodné,“ řekl pro ČTK Petr Kopřivík z krajské hygieny.

Přelévání nákazy

Koncem června už se situace na Darkově začala uklidňovat. Na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih se ale naopak další ohniska naplno rozhořela. Výsledkem bylo mimo jiné další utažení protiepidemických pravidel pro kraj i speciálně pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Testy nakonec odhalily přes 20 procent nakažených, v ohniscích obou dolů jich bylo přes 850.

Stejně tak narůstalo nedorozumění mezi hejtmanem a hygienou - Vondrák ji kritizoval také za špatnou komunikaci a nepřesné referování o vývoji. Problémy proto přijel do Ostravy řešit ministr Adam Vojtěch (za ANO). Pochválil konstruktivní jednání, urovnání sporů a kvitoval také rozhodnutí OKD těžbu kompletně přerušit, ačkoliv dodával, že by krok sám nenařídil - průnik do širší společnosti a ohrožení rizikových skupin označil jako nepravděpodobné.

„Každý vidí, že zatím to na Karvinsku není a že nikdo se teď v této době obávat určitě nemusí,“ dodával epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že se díky zavření dolů nejspíš za šest týdnů fakticky současná situace vynuluje.

Uklidnění ale nepřišlo. A to ani mezi samotnými obyvateli regionu, kteří každý den akceptují opatření, která jsou pro zbytek republiky minulostí. Problémy se navíc objevují také v komunikaci mezi testovanými a hygieniky.

Na efektivitu chytré karantény si stěžoval třeba Svazek měst a obcí okresu Karviná (SMOOK). Lidé se podle něj pozdě dozvídají výsledky testů a Krajská hygienická stanice (KHS) organizaci nezvládá.

Ministerstvo však kritiku chytré karantény odmítlo a z problémů obvinilo laboratoře, které nedůsledně předávají informace do centrálního systému infekčních onemocnění. Jak popsaly Seznam Zprávy, jeden z testovaných horníků na výsledky testu čekal až devět dní.

Neklidný červenec

Na mimořádné schůzi ve Sněmovně 9. července ministr Vojtěch řekl, že se situace okolo koronaviru na Karvinsku uklidňuje a nákaza se nekontrolovaně nešíří. „Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty,“ uvedl.

„Ohnisko na Karvinsku se postupně zklidňuje. Nepotvrdilo se nějaké masivní komunitní šíření nemoci,“ dodával ministr ještě ve středu 16. července.

I kvůli uklidňujícím prohlášením veřejnost překvapil páteční krok moravskoslezské hygieny, která situaci vyhodnotila jinak a s okamžitou platností zpřísnila protiepidemická opatření v celém kraji. Krok přitom odůvodnila tím, že má případy komunitního šíření covidu-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesun případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let.

V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů.

Rozhodnutí vyvolalo vlnu kritiky i pokárání ze strany ministra, který ředitelce stanice Svrčinové vytknul špatnou komunikaci takového rozhodnutí a vyzval ji ke zvážení rezignace.

„Přestože jsou přijata opatření v Moravskoslezském kraji jednoznačně správná, paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést Krajskou hygienickou stanici,“ řekl Vojtěch CNN Prima News.

Následovala další cesta do Ostravy a další příslib uklidnění sporů. Ředitelka na svém místě zůstává a všichni aktéři - ministr, hejtman i hygienička mluví o shodě, konstruktivním jednání a urovnání vztahů, které povede k jednotnému postupu.

Podobný příslib však zazněl už po jednání z 2. července a vydržel jen něco přes dva týdny. Trpělivost proto nyní dochází části obyvatel regionu, ještě v pondělí svolali demonstraci na Masarykově náměstí v Ostravě a ministra vyzvali k rezignaci. Ten k tomu nevidí důvod. „Moje role jako ministra zdravotnictví je bojovat s epidemií covid-19,“ řekl po jednání vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované