Hlavní obsah

Jak funguje e-občanka? Stát představil 37 nových věcí, kvůli nimž už nemusíte na úřad

Záznam konference, na níž ministerstvo vnitry vysvětlovalo fungování elektronické občanky.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Na portál se lze přihlásit s elektronickou občankou. Ušetří to cestu na úřady, ale také to něco stojí.

Článek

Úřady už několik dní vydávají automaticky občanské průkazy s elektronickými čipy, ale teprve od 8. července je lze začít využívat. Fungovat totiž začal takzvaný Portál občana (www.gov.cz/obcan), přes který lze při vyřizování některých věcí komunikovat s úřady on-line.

Dříve si lidé mohli elektronický občanský průkaz pořídit za příplatek 200 korun. Od července ji získá každý, komu končí platnost dokladu.

S eObčankou, kterou představil ministr vnitra Jan Hamáček (ve videu nahoře), lze nyní přes internet řešit 37 úředních položek. Většinou jsou v gesci České správy sociálního zabezpečení.

Podívejte se, jak komentoval eObčanky Andrej Babiš, když se začaly vydávat:

Kromě elektronické občanky bude pro komunikaci s úřady potřeba i čtečka karet.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Například lze zjistit informace o tom, jak úřad vyřizuje žádost o dávku nemocenského pojištění, lze získat potvrzení o bezdlužnosti fyzických osob, výpis bodového hodnocení řidiče, výpis z Rejstříku trestů nebo je přes eObčanku umožněn přístup k lékovému kontu pacienta.

Pro přístup k on-line službám státu si je však třeba kromě nového průkazu pořídit také čtečku čipových karet. Pořizovací cena se sice pohybuje podle ministerstva kolem 200 korun, reálně je však na trhu dvojnásobná - od 400 korun výše.

Od července je také možné nechat si vydat občanský průkaz a cestovní pas vystavit zrychleně do 24 hodin. Expresní vydání občanského průkazu za 1000 korun, cestovního pasu za 6000 korun.

Reklama

Doporučované