Hlavní obsah

Jak funguje lékový byznys? K nám se léky dostanou až ve druhé vlně, říká šéf asociace

Rozhovor s výkonným ředitelem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakubem Dvořáčkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Blíží se změna systému hodnocení léčiv, která dostane novinky rychleji k pacientům. Na český trh se chystají nové přípravky pro pacienty se vzácným onemocněním.

Článek

České úřady schvalují vstup nových léků na trh rychleji než dřív, přesto patří v EU až ke druhé třetině nejrychlejších. Urychlit to má novela zákona týkající se léků na vzácná onemocnění, řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Pomoci by mohlo i společné schvalování účinnosti pro všechny státy EU, dodal. Průměrně nové léky vstupují do Česka většinou jeden až dva roky.

„To, co společnosti uvádějí na trh ve Spojených státech, se do Evropy dostane až ve druhém kole, takže si ještě musíme počkat,” říká Dvořáček v rozhovoru pro Seznam.

Tahounem vývoje nových léků jsou Spojené státy americké, kde trh s léčivy zažívá skutečný boom. Česko se ale snaží držet krok a do praxe zavádí nové převratné léky, především v oblasti onkologie či proti roztroušené skleróze.

A jak lukrativní je byznys s léky? „Na českém trhu se točí zhruba 50 miliard korun, celosvětové obraty pak činí stovky miliard dolarů,” říká Jakub Dvořáček.

Reklama

Doporučované