Hlavní obsah

Jak funguje novodobý činžák? Hotelový komfort, ale nájem šedesátimetrového bytu za 30 tisíc

Analýza: Novodobé nájemní bydlení.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na trh s nájemním bydlením začínají vstupovat velcí hráči. Většina developerů chystá projekty bytových domů, které by se nerozprodávaly po jednotlivých bytech do osobního vlastnictví, ale které by celé byly určeny k pronájmu.

Článek

Ceny nových bytů jsou vysoké, v Praze už překročily sto tisíc korun za metr čtverečný. Přesto se byty pořád dobře prodávají a developerské projekty jsou vyprodané zpravidla dávno před dokončením.

Drahé byty a přiškrcení hypoték Českou národní bankou ale přece jen prodejní trh trochu zpomalují. A tak se developerské firmy začínají připravovat na to, že se v Česku víc rozšíří segment nájemního bydlení. První developerské firmy už chystají celé bytové domy určené k pronájmu.

Průkopníkem tohoto byznysu je firma CTR, která už před deseti lety postavila komplex nájemních bytů v Praze na Albertově. Skutečný průlom na trhu ale znamená projekt Luka Living rodinné firmy Valových, majitelů koupelnářské společnosti Siko.

Ti před dvěma lety dokončili budovu s 216 nájemními byty nad stanicí metra a obchodním centrem. Dům, kde bydlí hlavně mladí dobře vydělávající lidé, přicházející do Prahy za prací z Česka i ze zahraničí, poskytuje nadstandardní komfort. Na druhou stranu tu bydlení rozhodně není levné.

Například 65metrový dvoupokojový byt s terasou přijde na 27 tisíc korun měsíčně – jen v nájmu. I s poplatky za služby a energie za něj klient zaplatí kolem 31 tisíc.

Přesto je budova Luka Living vyprodaná. „Za dva roky, co jsme na trhu, jsme nájemné dvakrát zvyšovali, přesto je o naše byty pořád zájem,“ říká manažer projektu Tomáš Kašpar. Nájemní byznys je pro Valovy tak lukrativní, že se rozhodli na další byty přestavět i část budovy, která měla původně nabízet nájemní kanceláře.

Valovi chystají už druhý projekt podobného typu: na podzim koupili na Žižkově zhruba za miliardu korun Dům odborových svazů. A Tomáš Kašpar, který získával první zkušenosti se stavbou albertovských apartmánů pro CTR, se pomalu přesouvá z Luk na Žižkov ke svému třetímu „činžákovému“ projektu.

Nájemní domy v Praze i Brně

O novodobých činžácích uvažují i další developerské firmy. Finská skupina YIT, která má s tímto byznysem zkušenosti z domovského Finska, už projektuje nájemní bytový dům s více než stovkou bytů v Hloubětíně. Nájemní byty určené pro studenty a pedagogy Západočeské univerzity staví v Plzni skupina Daramis. Crestyl plánuje nájemní byty v Brně, na pozemcích bývalého obchodního domu Prior, které bude zastavovat.

Jednička českého rezidenčního developmentu Central Group si pro nájemní bydlení aspoň připravuje půdu. „Některé stavby na vhodných místech připravujeme s tím, že by se mohly hodit na nájemní bydlení a v situaci, že přijde čas uvést je na trh, řešíme jak,“ říká mluvčí Marcela Fialková. Příkladem je bytový dům, který roste na pražské Harfě: jsou tu většinou malé byty, o které je na nájemním trhu největší zájem, i prostor pro možnou budoucí recepci.

Zatím ale Central Group soudí, že je výhodnější byty přenechávat jednotlivým zájemcům. I tak ale až 40 procent bytů v nových domech nakonec jako nájemní byty slouží: Skupují je i po několika bytech bohatí investoři, kteří takto zhodnocují svůj volný kapitál.

Anketa

Jak bydlíte?
Ve vlastním (domě, či bytu)
70,8 %
V nájmu
25 %
Jinak
4,2 %
Celkem hlasovalo 11855 čtenářů.

Trh s nájemními byty se pokouší rozhýbat stát, který posiluje rozpočet svého podpůrného programu Výstavba. Ten ale zatím jako nástroj na posílení bytového trhu moc nefunguje: Alokované peníze se v předchozích letech nevyčerpaly a vzniklo takto zatím jen 316 bytů. Zřejmě i proto, že dotované byty byly zatím určeny jen pro úzký okruh sociálně slabých či handicapovaných lidí. Teď se má cílová skupina rozšířit.

Družstva v menšině

K bytu se lidé mohou dostat také formou družstevní výstavby, která byla populární v dobách socialismu. V tomto případě složí zájemce na počátku jen 25 procent ceny bytu, zbytek nákladů na stavbu hradí družstvo z úvěru, k němuž se dostane snáz než individuální stavebník. I když zájem o družstevní výstavbu roste, pořád touto formou přichází na trh jen malé množství bytů: Dnes má 14 velkých bytových družstev pod hlavičkou Družstevního marketingového sdružení rozestavěno v Praze, Středočeském kraji a v severních Čechách jen zhruba 400 bytů.

Trh tak čeká na investice velkých developerů. Ty ale brzdí zdlouhavá příprava stavebních projektů, přebujelá byrokracie a nouze o volné stavební pozemky. Což je bariéra, kterou sami byznysmeni nevyřeší. Ať už staví byty k prodeji, nebo k nájmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované