Hlavní obsah

Útoky ruských trollů. Jak fungují fake news, proč jim tolik lidí věří a jaké budou příští cíle?

Jak fungují ruské fake news a proč jim tolik lidí naletí?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V USA, v Evropě a také u nás skončily důležité prezidentské nebo parlamentní volby. Co měly společného? Podle tvrzení tajných služeb Spojených států, Francie i Německa během nich došlo k pokusům o jejich ovlivnění ze strany Ruska - především prostřednictvím takzvaných fake news - nepravdivých zpráv šířených především přes sociální sítě.

Článek

„Fake news v Rusku vytváří například organizace, která si říká Federální zpravodajská agentura, ale každý jí nazývá trollí továrna Savuškina 55, podle adresy, kde dříve sídlila,” říká ruský novinář Andrej Čerkasov, který uvádí televizní program na Current Time TV. Ten se jmenuje Dívej se na obě strany a ukazuje, jak média - ale třeba i politici - mohou manipulovat s informacemi.

„Každá země, která je součástí NATO nebo EU, je pro Rusko důležitá. Takže i Česká republika. Když se podíváte na zdejší alternativní weby, které přinášejí nepravdivé informace a fámy, tak uvidíte, o čem mluvím. Jejich agenda je: Odejděte z NATO, odejděte z EU, nenechte se kontrolovat z Bruselu, přibližte se k Rusku,” tvrdí Čerkasov.

A jaká témata si budou ruští internetoví „trollové” vybírat v příštích letech?

„Je to členství v NATO, probémy v EU nebo nespokojenost malých zemí - speciálně ve střední Evropě - s Bruselem,” říká Andrej Čerkasov.

„Je to snaha rozdělovat - ve stylu: Rozděl a panuj. Rozděl EU. A ve Spojených státech to budou volby do Kongresu v listopadu. To budou velmi důležité volby. Takže můžeme předpokládat, že tam bude snaha je ovlivnit tak, jak jsme to viděli už v minulosti.”

Reklama

Související témata:

Doporučované