Hlavní obsah

Jak hospodaří strany? ČSSD v roce voleb oznámila ztrátu 180 milionů korun

Politické strany s koncem března odevzdaly do Poslanecké sněmovny své výroční zprávy. Lze z nich vyčíst, jak hospodařily v loňském roce. A zatímco opoziční ODS skončila v přebytku ve výši 9,5 milionu korun před zdaněním, sociální demokraté mají stamilionové ztráty.

Reklama

Článek

Na darech získali občanští demokraté 48 milionů, kdežto ČSSD 9,8 milionu korun. TOP 09, která je rovněž v opozici, získala od dárců 9,7 milionu korun.

Celkově Kalouskova strana hospodařila loni se ztrátou zhruba 18 milionů korun. V červených číslech skončili také vládní lidovci, jejich ztráta byla vyčíslena na 985 tisíc korun. Od dárců partaj Pavla Bělobrádka dostala 14,5 milionu korun.

Výroční zprávy hnutí ANO a komunistů zatím nejsou k dispozici.

Největší potíže má ve volebním roce ČSSD, její hospodaření skončilo v minulém roce se ztrátou 180,2 milionu korun.

„Bez půjčky, kterou si sociální demokraté vzali po rozsudku, podle něhož měla strana někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit 338 milionů korun, by ztráta činila 61,9 milionu korun," uvedl novinářům ekonomický ředitel strany Martin Starec (ČSSD).

Sociální demokracie jde do volebního roku v situaci, kdy jí padají příjmy, visí nad ní pokuta a na svém sídle má exekuci. Rozbor hospodaření ČSSD korunu po koruně.

Altnerovi loni na jaře soud přiznal stamiliony korun v soudním sporu s ČSSD, kterou dříve zastupoval ve sporu o Lidový dům. ČSSD peníze i přes právní moc rozsudku odmítala zaplatit a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Bývalý advokát loni v listopadu zemřel.

„Naše účetní jednotka zaúčtovala s ohledem na rozsudek městského soudu a dovolání takzvanou dohadnou položku pasivní ve výši 118,3 milionu korun," řekl Starec. Výše podle něj byla stanovena po právní a ekonomické analýze, která posoudila pravděpodobnost a dopady možného rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Dohadná položka pasivní neznamená, že to byl výdaj. Sociální demokracie tyto prostředky nevydala," uvedl Starec.

ČSSD se podle výroční zprávy loni v dubnu dohodla s bankou na úvěru 338 milionů korun, do konce roku ho ale nečerpala.

Reklama

Doporučované