Hlavní obsah

Jak investuje šéf pražské burzy?

Rozhovor s generálním ředitelem Burzy cenných papírů Praha Petrem Koblicem (1. část).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza letos oslavila 25 let své novodobé existence. Velkou část tohoto období u toho byl její dlouholetý generální ředitel Petr Koblic. Jak sám investuje a co radí investorům, když předpověď burzovního počasí zrovna neslibuje skoro jasno a bezvětří?

Článek

Na podzim se na světové trhy ve velkém vrátila kolísavost. Ztrácet začaly především akcie. Volatilita ale k obchodování na burze patří a i drobný český investor má k dispozici efektivní možnosti, jak se jí bránit.

Nový pořad TV Seznam: BYZNYS

Do studia v Burzovním paláci zveme špičky byznysu, největší investory, ředitele velkých firem, zajímavé mladé podnikatele, ale i lidi, kteří měli zajímavý nápad a dokázali s ním prorazit. A ukážeme i byznys z jiné stránky. V čem se točí největší peníze a za co je ti nejmovitější lidé utrácejí. Moderují Zuzana Kubátová, Petr Novotný, Zuzana Hodková, Pavel Cyprich, Silvie Friedmannová, Petra Krmelová, Anita Baselová, Adam Junek.

Vysíláme každý pracovní den v 14:00 a 21:30. Na webu nás najdete zde: Televize Seznam

„Když svoji například dvousettisícovou investici rozložíte v čase třeba na čtyři části, tak efektivně zprůměrujete nákupní ceny. Tato časová diverzifikace je společně s tou obsahovou, tedy volbou více investičních nástrojů napříč obory a regiony, vhodnou cestou k dlouhodobému úspěchu – ke zhodnocení peněz na trhu,“ říká Petr Koblic.

Na trhu je přebytek peněz

Doplňuje, že lze obchodovat i na denní bázi, ale uspět jako takzvaný day trader je podle něj náročné. Mohou si to dovolit opravdu jen obchodníci na plný úvazek, ať už soukromí, nebo (a to především) ti profesionální, kteří pracují pro banky a brokerské společnosti a mají zpravidla lepší přístup k informacím z trhu.

Druhá část rozhovoru s Petrem Koblicem:

Druhá část rozhovoru s šéfem burzy Petrem Koblicem.Video: Seznam Zprávy

Spekulativnější příležitost vydělat na akciích vnímá Petr Koblic po každém razantnějším propadu cen. „Na trhu je stále velký přebytek peněz a především velké fondy si pro levné a kvalitní firmy na kapitálový trh vždy rády dojdou.“

Co má Koblic v portfoliu?

A do čeho investovat? Kdo jiný by mohl drobné investory inspirovat než šéf pražské burzy a prezident Federace evropských burz. „V portfoliu mám nemovitosti, ale ne spekulativní povahy, nejsem zastánce pronajímání přes Airbnb a podobné platformy. Dále vlastním zahraniční akcie, část peněz mám ve fondech soukromého kapitálu a nově investuji také do akcií na novém trhu pražské burzy START,“ uzavírá Koblic s tím, že má radost, jak se menší, progresivní české firmy prezentují investorům a že využívají peníze získané od drobných českých investorů k rozvoji svého podnikání.

Reklama

Doporučované