Hlavní obsah

Jak jsem fotil prezidenta. 67 000 snímků Václava Havla

 

Reklama

Málokdo strávil s prezidentem Václavem Havlem tolik času, jako jeho někdejší osobní fotograf Tomki Němec. Vznikly tak stovky unikátních fotek, které se teď společně objevují v nové knize.

Článek

Tomki Němec, jak sám říká, měl prostě velké štěstí. Na konci roku 1989 se ve svých šestadvaceti letech potkal s Václavem Havlem - a jeho život se úplně změnil.

„Neznal jsem ho, on neznal mne, byl o generaci starší. Já jsem nevěděl, čí jsem, nedostudovaný fotograf bez vybavení, zkušeností, s rodinnými závazky a bez peněz. Ale to nevadilo, bylo to dobrodružství, které se dá zažít jen jednou za život. Byla to doba, kdy bylo možné úplně všechno,” vzpomíná Tomki Němec na dobu, kdy se stal Havlovým osobním fotografem.

Díky exkluzivnímu přístupu k člověku, který se na začátku 90. let těšil statusu světové celebrity, s níž se chce vyfotit úplně každý, vznikly stovky unikátních záběrů. Zachycují Václava Havla se světovými státníky i rockovými hvězdami, v davech na náměstí i v soukromí - a některé z nich zná v Česku skoro každý.

Tomki Němec pracoval pro Václava Havla v hektickém období posledních „federálních” let 1990 - 1992 a pak znovu od roku 1997 do 2002, tedy v čase, kdy politická kariéra českého prezidenta mířila do jeho druhého volebního období a k závěru. (Havel opustil svůj úřad v únoru 2003.) Teď Tomki Němec svůj příběh s Václavem Havlem symbolicky uzavírá knihou, která vychází v těchto dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované