Hlavní obsah

Jak jsme na tom? Fakta o covidu po Velikonocích

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Počet nových pozitivních případů klesl během Velikonoc pod dva tisíce. Může za to v první řadě nižší počet testů. Další kritéria ale ukazují, že se situace zlepšuje.

Článek

Jedním z hlavních kritérií pro posouzení epidemické situace v České republice jsou stoupající, nebo klesající počty případů. Přes Velikonoce klesl denní počet nových případů o několik tisíc ve srovnání s předchozím týdnem. Konkrétně nejnižší počty zaznamenala data na velikonoční pondělí –⁠ celkem 1 405 pozitivních. Průměr z konce března je přes 8 tisíc denně.

Svátky a víkendy tyto počty výrazně zkreslují, protože během nich neprobíhá testování ani zdaleka v takové míře, jako během pracovních dnů. Obvyklý denní počet testů v rámci diagnostické indikace je přes 10 tisíc, v období Velikonoc ale klesl na zhruba 3 tisíce. A s nižším počtem testů přichází zpravidla i nižší počet pozitivních případů.

Co je diagnostická indikace?

PCR testy pro pacienty s příznaky nemoci na základě primární diagnostiky praktickým lékařem, ambulantním specialistou, nebo klinická indikace nemocniční symptomatickým pacientům, pacientům v závažném stavu apod. a dále antigenní testy v případech, kdy není rychle dostupné PCR.

Jedno číslo v rámci testů ale důležité je. Pozitivita testů v rámci diagnostické indikace klesla z dřívějšího průměru okolo 34 % na současných 22 %.

Podle Ministerstva zdravotnictví lze navíc u diagnostických indikací očekávat největší podíl osob s pozitivním výsledkem testu. Testují se totiž pacienti s příznaky.

Zjednodušeně řečeno tak je u lidí s příznaky o 12 % nižší pravděpodobnost, že jde o onemocnění covid-19. Bez ohledu na počet provedených testů.

Hospitalizovaných ubývá

Celorepublikový počet hospitalizovaných v těžkém stavu klesl za poslední týden také z více než 1700 na 1291. Hospitalizovaných v těžkém stavu však ubývá postupně už od poloviny března, kdy bylo hospitalizováno 2063 lidí kvůli onemocnění covid-19.

Klesají i ostatní skupiny hospitalizovaných podle vážnosti průběhu. Zhruba o tisíc také poklesl počet pacientů v nemocnicích se středně těžkým průběhem nemoci.

Nemocnice na pokles hospitalizovaných nahlížejí opatrněji, stále totiž musí odkládat některé zákroky. Liší se také vytíženost nemocnic podle krajů.

Pokles ale také mohou částečně zkreslit –⁠ a urychlit –⁠ i odložené hospitalizace v období svátků, kdy lidé radši zůstávají doma.

„Počkala bych, co se bude dít v následujících dnech. O svátcích většinou řada lidí se zdravotními problémy zůstává doma a věří, že se vyléčí sami. Jenže se jim může přitížit a skončí v nemocnici,“ uvedla pro ČTK Zuzana Roithová, ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice.

Podobnou situaci pamatuje v období Vánoc. Během svátků moc nových pacientů s covidem-19 v nemocnicích nebylo, ale prudký nárůst nastal v prvních lednových dnech. „Jestli nastane nějaký trvalejší pokles šíření nákazy, to poznáme až tak koncem týdne,“ řekla.

Přesto ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý uvedl, že vládě navrhne, aby poskytla část lůžek okolním zemím, protože „situace se u nás v řadě krajů mírně zlepšuje“.

Klesá i počet úmrtí

Dosud v Česku v důsledku onemocnění covid-19 zemřelo více než 27 tisíc lidí. Nejhorší byl letošní březen, kdy koronaviru podlehlo necelých 6 tisíc obětí, nejvíce od začátku epidemie. Počet úmrtí za den ale postupně klesá –⁠ od března, kdy se průměr dostal přes dvě stě úmrtí denně, nyní klesl na zhruba 127 úmrtí každý den.

Jde nicméně o čísla, která stále znamenají pro Českou republiku vysoký počet úmrtí nad normální hodnoty. Pro srovnání: podobný počet úmrtí s diagnózou covidu se odehrával začátkem února a v té době statistici evidovali každý týden o tisíc úmrtí více, než byl průměr předchozích pěti let.

K přehnanému optimismu tak data zatím prostor nedávají, i když ukazují, že Česko již překonalo dosavadní vrchol epidemie a vrací se k příznivějším číslům.

Opatření by se měla v dubnu uvolňovat

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se nouzový stav nebude dále prodlužovat a skončí 11. dubna. Přestane tak platit omezení cestování mezi okresy a zákaz nočního vycházení. Dále opatření budou vycházet z pandemického zákona. V úterý schválila vláda otevření obchodů s dětským zbožím, papírnictví, farmářských trhů a zoologických zahrad od 12. dubna.

Podrobný harmonogram rozvolňování však zatím Ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová má v současné době na starosti úpravu protiepidemického systému (PES), podle kterého se vypočítává index rizika. Ten se momentálně nachází ve třetím stupni, index je na 52 bodech, opatření se od něj neodvíjejí.

Reklama

Doporučované