Hlavní obsah

Jak jsme se s novým pražským primátorem ztratili kousek od Staroměstského náměstí

Reportér Václav Dolejší strávil s novým pražským primátorem celý den.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Kdo vlastně je a co si myslí muž, který nově řídí hlavní město?

Článek

Pirát Zdeněk Hřib, nový pražský primátor, musí často odpovídat na otázku, proč na lidi působí tak arogantně a sebevědomě? „Abych pravdu řekl, tak nevím. Nejsem přitom člověk, který by něco tlačil na sílu. Osobně se považuji za konsenzuálního člověka, který si dokáže poradit s protichůdnými zájmy, kde musíte najít scénář výhodný pro všechny zúčastněné.”

Jiní sedmatřicetiletému muži zase vytýkají, že je bez politických zkušeností, nikdo pořádně nezná jeho názory, takže netušíme, co od něho čekat v čele hlavního města se 70miliardovým rozpočtem.

„Vnímám odpovědnost za úřad i město a jeho rozvoj. Chci dohnat ztracené roky, kdy město stagnovalo. Máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom to zvládli,“ odpovídá Hřib reportérovi Václavu Dolejšímu, který ho s kamerou sledoval celý den.

Během natáčení zabloudili v jedné staroměstské uličce, když primátor hledal restauraci, kam mířil na společný oběd s radními – podívejte se na video.

Zdeněk Hřib mluvil také o tom, že se neobává osudu své předchůdkyně Adriany Krnáčové z ANO, která také suverénně nastoupila do funkce bez jakýchkoliv politických zkušeností – a spálila se, magistrát opouští s ostudou.

„Myslím, že problém předchozí koalice byl, že měli rozhádaný tým a neměli shodu na prioritách. Obojí dnes máme, takže máme mnohem lepší startovací pozici oproti předchůdcům. Ten tým městské rady je skutečně dobrý, rozhodování je kolektivní. Město nebudu řídit sám,” míní Hřib.

Reklama

Doporučované