Hlavní obsah

Jak Karel Poborský přiznal, že se pokutový kop ve finále Eura 1996 kopat neměl

Čtvrdý díl fotbalové show TV Seznam: Jiná liga. Tentokrát se vrátíme do roku 1996 a zblízka rozebereme několik parádních fotbalových okamžiků.Video: Jan Fuka

 

Reklama

Další pokračování fotbalové show pánů Šídla, Mádla a Hoška je plné přiznání. Karel Poborský si prý ve čtvrtfinále proti Portugalsku napřed myslel, že svým geniálním lobem přehodil s brankářem i branku. Tehdejší trenér Dušan Uhrin zase údajně po postupu do finále připustil v týmu pocit uspokojení. No a Pavlína Šmicerová přiznává, že si kvůli neustále odkládané svatbě s Vladimírem Šmicerem asi jako jediná fanynka nepřála, aby český výběr došel daleko.

Článek

„Já jsem napoprvé odmítl přijít dolů,“ vzpomíná Karel Poborský na telefonát z recepce hotelu v anglickém Prestonu, že tam na něj někdo důležitý čeká.

Tehdejší středopolař pražské Slavie byl přesvědčený, že se jedná o další z řady vtípků jeho spoluhráčů. „Za chvilku ale zazvonil telefon znovu, že bych vážně měl přijít. Čekal tam pan Ferguson, trenér Manchesteru United. Zeptal se mě, zda mám zájem přestoupit do Manchesteru a jestli chci, aby začala jednání.“

Poborský moderátorům Jiné ligy přiznal, že „nedělal machra a naopak se třásl, když v recepci sira Alexe uviděl“.

Tehdejší zpravodaj České televize ve Spojeném království Ivan Kytka během mistrovství Evropy chodil v Prestonu s hráči na snídaně a předčítal mimo jiné Karlu Poborskému z novin, které slovutné kluby o něj mají zájem.

„Čeští reprezentanti byli zakřiknutí a před turnajem spíš přemýšleli nad tím, kam pojedou na dovolenou. Sami byli překvapení, jak se jim na trávníku dařilo. Doslova přes noc se z nich staly evropské hvězdy,“ vybavuje si novinář Kytka, který dlouhodobě žije ve Spojeném království.

Jiří Hošek, Luděk Mádl a Jindřich Šídlo v nejnovějším vydání Jiné ligy kromě přestavěného stadionu Wembley navštívili také kouče Dušana Uhrina v jeho sanatoriu ve Františkových Lázních, které se nikoli náhodou jmenuje stejně jako zmiňovaný hotel v Prestonu.

Ve Fotbalové laboratoři s profesorem Zahálkou a sparťanskými dorostenci zrekonstruovali báječný Poborského lob z Eura 1996 proti Portugalsku, kvůli němuž s českým internacionálem pokořený gólman Vítor Baía dodnes nemluví.

Na památný turnaj českého fotbalu pak pro Jinou ligu „zavzpomínala“ i sama britská královna Alžběta II.

Pořad Jiná liga můžete v premiéře sledovat v Televizi Seznam každou druhou sobotu od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované