Hlavní obsah

Jak koronavirus prostupuje stavebnictvím. Každá druhá firma přišla o zakázku

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru má finanční ztráty 82 procent stavebních firem, vyplývá z průzkumu CEEC Research.

Článek

Pro letošek očekávají stavební firmy zhoršení svého hospodářského výsledku v průměru o 26 procent. Vzniklé finanční ztráty plánují z velké části vykrýt z vlastních rezerv, dvě třetiny plánují využít finanční zvýhodnění ze strany státu, pětina chce využít úvěru, ukazují údaje z aktuálního průzkumu společnosti CEEC Research mezi 60 stavebními firmami v Česku.

„Zakázky máme na několik měsíců dopředu. Díky různým interním opatřením máme vyšší náklady na provoz, ale jak to ovlivní hospodářský výsledek, to si teď netroufám odhadnout. Počkejme si na vývoj situace. Záleží zejména na tom, jak dlouho bude restriktivní období trvat a v jaké kondici pak bude domácí a světová ekonomika,“ uvedl jednatel společnosti TBG Metrostav Jakub Šimáček.

Zrušené zakázky, nedostatek materiálu

Téměř všichni dotázaní ředitelé (96 procent) se setkali se zrušením obchodních schůzek. Zhruba tři pětiny prodloužily lhůty kvůli nižší činnosti veřejné správy. Necelé polovině dotázaných společností byly zrušeny již potvrzené zakázky. Třetina firem se setkala s požadavkem na odložení platby ze strany zákazníka. Stavební společnosti také čelí nedostatku materiálu, protože část jejich dodavatelů je v zahraničí. Více než třetině firem byly zrušeny dodávky materiálu.

„V tuto chvíli je předčasné odhadovat, jak finanční ztráty ovlivní letošní rok, ale dopady nepochybně pocítíme. Stavebnictví nereaguje na změny tak rychle jako jiný průmysl a může se tedy stát, že plný dopad na hospodářský výsledek pocítíme až v následujících obdobích,“ doplnil ředitel společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda.

Pokud jde o výkony celého odvětví, ředitelé stavebních firem očekávají, že letos meziročně klesne o 10,1 procenta, příští rok o 3,1 procenta. Ještě v polovině února firmy počítaly s růstem o 1,6 procenta letos a 0,8 procenta v příštím roce.

O něco pesimističtější jsou ve svých odhadech menší firmy s ročním obratem do 100 milionů korun a také firmy, které se zabývají především výstavbou dopravní infrastruktury. Menší firmy počítají letos s poklesem o 10,8 procenta, v příštím roce o 4,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované