Hlavní obsah

Jak koupil Clooney vinařství a proč Hollywood zvyšuje ceny francouzského rosé

Foto: Profimedia.cz

George Clooney s manželkou Amal.

Reklama

Hvězdný George Clooney minulý týden dokončil nákup Domaine du Canadel, vinařského panství v oblasti Var. Měl tak získat 170hektarovou nemovitost ve městě Brignoles v idylickém prostředí Provence. Investice se však komplikuje.

Článek

Radnice v Brignoles minulý čtvrtek oznámila, že americký herec se stal nejslavnějším občanem města. Panství Canadel je obrovská a lukrativní doména s usedlostí z 18. století, s jezerem, bazénem, tenisovými kurty, vinicemi a olivovníky. Jen půl hodiny odtud mají svá sídla další dvě hollywoodské hvězdy, producent George Lucas, majitel Château Margüi v Chateauvert a bývalý pár Angelina Jolie a Brad Pitt, vlastníci Domaine du Miraval v Correns. Všechny vinice leží v malebném přímořském regionu Var, který se nachází v sousedství Azurového pobřeží.

V duchu známého reklamního sloganu na kávové kapsle „What else?“ nabytí panství Canadel vzápětí po nákupu vyvolalo nejen otázky, ale i vážné pochybnosti ohledně platnosti právního aktu akvizice. Vyšlo totiž najevo, že si nemovitost nárokuje i jiný majitel, velmi bohatý a velmi starý australský pár s bydlištěm v Monaku, který ji pořídil v srpnu 2020 za šest milionů eur.

„V případě, že prodávající strana prodá nemovitost za asistence notáře třetí osobě, tedy panu Clooneymu, je potřeba vyčkat rozhodnutí soudu, což znamená období od jednoho do čtyř let,“ sdělil AFP advokát protistrany Guy Azzari. Na advokáta jsme se obrátili s dotazem, jak je možné, že nemovitost byla prodána dvakrát, ale telefon nezvedá.

Riskantní investice, nebo podvod?

Je možné, že nemovitost nebyla zapsána v katastru nemovitostí? Stal se americký herec obětí podvodu, omylu, nebo se záměrně zapletl do riskantního podniku? Obecně musí prodejce poskytnout všechny informace o nemovitosti a soudy přísně postihují každé porušení této povinnosti. Pokud skrývá důležité informace, může kupující v závažnějších případech získat snížení ceny nebo zrušení prodeje.

Inzerát realitní agentury z minulého roku mimochodem podrobně popisuje výhody Domaine du Canadel. Kromě možnosti vysadit dalších 21 hektarů vinné révy a několik desítek hektarů mandlovníků tato nemovitost s typickou provensálskou „bastide“ o rozloze 940 m2 předpokládá i zisk z provozu solárního parku, lomu i luxusního hotelu, na který je radnice obce připravena vydat stavební povolení.

Cena za hektar se za deset let zdvojnásobila

V případě úspěšného nákupu by to pro Clooneyho byla výhodná cena. Pro srovnání, Brad Pitt a Angelina Jolie utratili v roce 2008 zhruba 55 milionů eur za 600 hektarů panství Miraval. Po Bordeaux jsou středomořské vinice druhou investory nejvyhledávanější oblastí ve Francii, vysvětluje Vinéa, agentura v Montpellier specializující se na tento typ transakcí.

Popularita rosé za posledních deset let zdvojnásobila cenu hektaru Côtes de Provence, exportované objemy vína se znásobily sedmkrát a obrat dokonce čtrnáctkrát. Na tento region sázeli například i Johny Depp v Plan-de-la-Touri, knížecí pár Félix a Claire Lucemburských v Lorgues, bývalý jezdec Formule 1 Michael Schumacher nebo rodina Schneiderů, majitelů hodinek Breitling. A ve Varu nechybí ani usedlosti velkých kapitánů průmyslu jako je Ingvar Kamprad, zakladatel Ikey, v Domaine de la Navicelle (Le Pradet) nebo sir David Murray, ocelářský magnát, který si pořídil Château Routas v Châteauvert.

Investice pod hvězdným sluncem

Vinařství a pětihvězdičkové hotely v oblasti Var patří mezi bezpečné investiční příležitosti mnoha velkých francouzských domů, zahraničních osobností i extrémně bohaté mezinárodní klientely. Po bouři zdravotní krize stačí vyslovit „Var“, aby se rozsvítila tvář i toho nejnáročnějšího investora.

Neomezené prostředky i image známých jmen způsobily strmý nárůst cen nemovitostí i lahví vyhlášeného rosé. Nádherný přírodní region poskytuje diskrétní umístění bezpečné investice, stálé jako zdejší slunečné klima. Ke konci roku 2020 v oblasti investovalo více než 2200 zahraničních společností. Prvenství patří USA (388), následuje Německo (330), Itálie (289), Velká Británie (253) a Asie (Čína, Japonsko, Jižní Korea, Indie, Indonésie = celkem 123).

Nejdražší rosé na světě

2600 eur za magnum láhev rosé Muse de Miraval. To je cena, za kterou se prodala nejdražší láhev růžového na světě v roce 2019. Transakce proběhla během charitativní akce organizované ve prospěch Nadace GoodPlanet známého fotografa a ekologického aktivisty Yanna Arthuse Bertranda, a ne náhodou pochází z VIP domény Château Miraval.

Tento rekordní prodej tak ještě posílil image Varu, který již milovníci kvalitních vín dobře znají. Pyšní se oceněním prvních AOC vinic ve Francii se širokou rozmanitostí vysoce kvalitních „terroir“, která mají specifické vlastnosti půdy a mikroklima pro odrůdy, které jsou obzvlášť vhodné pro rosé: Syrah, Granache, Cinsault, ale také místní Mourvèdre či Tibouren.

Côte de Provence, putování za růžovým grálem

Jedna ze tří prodaných lahví je v zemi galského kohouta růžové víno, a to nemluvě o exportu, kde se prodej vyšplhal až ke 40 procentům, přičemž jedna ze dvou lahví dodávaných do zahraničí míří na americký trh.

V Provence, kde je pěstování révy dědictvím antického starověku, je rosé králem. Vinice sahají přes obrovské území od masivu Esterel přes útesy Azurového pobřeží, které padají rovnou do moře, až po kopcovité území ve vnitrozemí.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Brignoles, jehož nejslavnějším občanem je herec George Clooney.

Vinné révě se ve středomořském podnebí nemůže dařit lépe. Zdejší vinice, usazené ve sluncem políbené krajině uprostřed olivových a borových hájů, produkují podle odborníků nejlepší růžové víno na světě. Proto není divu, že i Lucasova společnost Skywalker Vineyards George, která již vlastní vinice v Kalifornii a Itálii, plánuje investovat dalších 15 milionů eur do modernizace vinařství a vybudování luxusní hotelové rezidence pro soukromé akce.

Reklama

Doporučované