Hlavní obsah

Přehledně: Jak koupit byt a na co si dát pozor

Foto: Tomáš Hercog

Nemyslet jen na cenu – základní pravidlo pro nákup bytu.

Reklama

Cena je určitě jedním z důležitých faktorů, které ovlivňují rozhodnutí o nákupu bytu. Málo peněz při nákupu s sebou může přinášet různá „ale“, která nakonec cenu výrazně zvýší. Na co si dát pozor?

Článek

Na co si dát pozor

Při koupi bytu se rozhodně nevyplatí dívat se jen na cenu. Nízká cena může být v budoucnu vykoupena nutností vysokých investic do oprav bytu. Odborníci proto rozhodně nedoporučují s koupí bytu spěchat. Takto zásadní transakci by měl doplňovat klid a rozvaha.

Na co se, kromě správně sepsané kupní smlouvy a převodu peněz, při samotném nákupu soustředit?

„Určitě bych se věnoval tomu, aby se ve smlouvě vyřešilo předání nemovitosti. Další věc jsou za mě trvalá bydliště a sídla. Spoustu makléřů ani advokátů nenapadne se podívat, jestli prodávající například nemá v tom místě šest s.r.o., která tam mají sídlo,“ upozorňuje jednatel společnosti Justo Michal Pazdera a dodává: „Kupující by si měl také ověřit, jestli tam nejsou nějaké dluhy vůči společenství vlastníků nebo správcovské firmě. Na kupujícího totiž ty dluhy přecházejí.“

O nástrahách u společenství vlastníků najdete detailnější informace zde.

Srovnání úvěrů u bank

Většina kupujících platí za novou nemovitost pomocí hypotečního úvěru. Výběr správné banky je velice důležitý, jelikož se klient vypůjčenou částkou zavazuje jedné instituci na velkou část svého života.

Úvěr navíc dostanou oproti minulosti jen ti, kteří si sami určitou část našetřili. Pokud někdo nabízí hypotéku bez tohoto opatření, jde o vysoce varovný signál.

Je také vhodné si hypoteční trh podrobně projít a zjistit, kdo nabízí nejlepší nabídku. V tomto ohledu se vyplatí obrátit se na profesionála. Realitní makléři také často spolupracují s některými bankami, případně jinými zprostředkovateli úvěrů. Ale udělat si rychlý „průzkum trhu“ po vlastní ose se určitě vyplatí.

Oslovení odborníků

Přecházíme k samotnému nákupu bytu. Na fotkách může vypadat až luxusně, jaký je ale jeho skutečný technický stav? Najmout si odborníka, který si nemovitost důkladně prohlédne a posoudí, je určitě vhodné. Prodávají vůbec nemusí chtít klienta podvést, může jít o nedostatky, o kterých sám neví.

„Když kupuju ojeté auto, tak si s sebou vezmu automechanika, aby se na něj podíval. To je investice třeba za 200 tisíc. Když někdo kupuje byt za tři miliony, asi by bylo fajn, aby se na to někdo podíval,“ srovnává Michal Pazdera z Justo.

„Určitě bych se soustředil i na právní rovinu. Prověřil bych například, jestli tam nejsou nějaké exekuce nebo jiná omezení, aby vůbec bylo možné nemovitost prodat,“ dodává.

Odborná technická inspekce vychází řádově asi na 10 až 15 tisíc korun, právní služby jsou zhruba o deset tisíc dražší.

Reklama

Doporučované