Hlavní obsah

Jak maturoval Babiš: hodnotil říjnovou revoluci a známky měl pěkné

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Se spolužáky z bratislavského gymnázia. Mladý Andrej Babiš stojí uprostřed, za třídní učitelkou.

Reklama

Český premiér se nechal slyšet, že maturita nikoho nezajímá. Letos v červnu to bude 47 let, co na prestižním bratislavském gymnáziu sám odmaturoval.

Článek

Mnozí studenti posledních ročníků středních škol bezpochyby přivítali nápad premiéra Andreje Babiše, aby se letos kvůli epidemii nekonaly tradiční maturity. Místo nerváku před zkušební komisí by stačilo udělat průměr známek z jednotlivých vysvědčení a hotovo.

V neděli si Andrej Babiš ještě přisadil a zpochybnil tradiční maturity úplně – podle něj nejsou důležité ani při hledání pracovního místa. Odvolal se na vlastní zkušenost šéfa Agrofertu a prohlásil, že zaměstnavatele zajímají jiné věci.

Kdo ví, jestli si při vymýšlení maturitního „pardonu“ Babiš nevybavil také vlastní vzpomínky. Zkoušky skládal už dávno, v červnu 1974, v dobách komunistické normalizace. Na možnost, že by klasická forma maturity odpadla, nebylo tehdy ani pomyšlení.

Platilo to i pro studenty 4.C z gymnázia na Tomášikově ulici v Bratislavě. Byla to na tu dobu poměrně prestižní škola s rozšířenou výukou cizích jazyků. Mimochodem, ve stejné budově je gymnázium dodnes. Jeho ředitelem je Babišův někdejší spolužák z vedlejší třídy.

Z maturitní zkoušky Andreje Babiše se v archivu školy uchoval zápis. Seznam Zprávy mají jeho kopii k dispozici.

Na listině chybí to nejzajímavější, tedy známky. Škola je v kolonkách zabílila s odvoláním na ochranu osobních údajů.

Že Andrej Babiš odmaturoval s pěknými známkami, přesto víme.

Už zmíněný ředitel školy se totiž před lety pochlubil slovenskému deníku Nový čas, že s Babišem maturovali ve stejný den. „Měli jsme dvě jedničky a dvě dvojky, což byl v té době velmi dobrý výsledek,“ uvedl ředitel gymnázia Norbert Kyndl.

Dochovaný záznam svědčí o Babišově cílevědomosti. Jako volitelný předmět si totiž vybral matematiku. Bylo to logické vzhledem k jeho dalším plánům – chtěl podobně jako otec pracovat v mezinárodním obchodu a matematiku potřeboval pro studium na Vysoké škole ekonomické.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Kopie zápisu o maturitní zkoušce Andreje Babiše z roku 1974.

První tři předměty nicméně skládal z jazyků – z rodné slovenštiny, z ruštiny a z francouzštiny.

Ze slovenštiny si Andrej Babiš vytáhl téma, u kterého už tehdy mohl uplatnit svoji výřečnost: „Různé podoby uměleckého pohledu ve slovenské literatuře na zánik zemanství jako společenského ideálu.“ Druhý úkol spočíval v určení slohového útvaru u předloženého textu.

Současného čtenáře by asi více zajímalo, jak si tehdy devatenáctiletý Babiš poradil s druhou otázkou při zkoušce z ruštiny – „Historický význam Velké říjnové socialistické revoluce“ neboli bolševického převratu v Rusku v roce 1917, který se tehdy v komunistickém Československu každoročně slavil a uctíval jako nejdůležitější událost dějin.

Jedničku s velkou pravděpodobností dostal Babiš z francouzštiny. Ovládal ji možná lépe než učitelka. První středoškolský ročník si totiž odstudoval na lyceu ve švýcarské Ženevě, kde byl jeho otec na obchodně-diplomatické misi.

Více se pravděpodobně zapotil při zkoušce z matematiky, když si vytáhl celkem těžké zadání. Pod číslem 20 se ukrývala témata „racionální lomená funkce a její použití“ a „kombinatorika“.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Student gymnázia Andrej Babiš dělá při fotografování oslí uši třídní učitelce (na snímku vpravo).

Jestli na maturitu Babiš vzpomíná jako na stresové okamžiky, můžeme jenom spekulovat. Vzhledem k jeho slovům, že si libuje ve vypjatých a krizových situacích, si ho nicméně těžko představit jako trémistu.

Už se objevily hlasy, že současným návrhem na „úřední“ maturitu chce premiér zlákat nové voliče pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Jak známo, hnutí ANO je na tom s podporou u nejmladší voličské generace dost bídně. Například podle lednového průzkumu agentury Kantar CZ by ve věkové skupině 18 až 29 let hlasovalo pro hnutí ANO jen 5,5 procenta voličů.

Reklama

Doporučované