Hlavní obsah

Jak mě donutili ukončit hladovku. Zpověď muže, který chtěl zemřít kvůli Miloši Zemanovi

Večerní zprávy, 24. 11. 2017.

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Seznam Zprávy s datem 24. listopadu 2017.

Článek

Hladovka proti Zemanovi splnila svůj účel, říká někdejší chartista Tomáš Hradílek, disident a bývalý mluvčí Charty 77 z Lipníka nad Bečvou.

Už je zpátky doma z nemocnice. Rozhodl se vydržet bez jídla až do úplného vyčerpání na protest proti druhé kandidatuře současného prezidenta Miloše Zemana. Po osmnáctidenní hladovce skončil po nátlaku rodiny v péči lékařů.

V exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se cítí dobře a že hladovka splnila to, o co usiloval. „Jsem spokojený, protože se rozproudila veřejná debata o tom, kam tahle země směřuje a jestli to takhle chceme.”

Hladovku ukončil 18. listopadu po nátlaku svých tří dětí. Ty veřejně prohlásily, že nechtějí vidět svého otce zemřít. Tomáš Hradílek teď vysvětlil, že chápe zoufalství svých dětí, které mu hrozily odvozem na psychiatrii. „Nechtěl jsem tím svůj protest znehodnotit.”

Tomáš Hradílek řekl, že si nikdy nemyslel, že by jeho protest mohl rozhodnutí Miloše Zemana znovu kandidovat nějak zvrátit. Současná hlava státu získala podpisy 113 tisíc občanů. Při návštěvě Lipníka nad Bečvou Hradílkovi vzkázal: „Vy nejste více než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazen. Proto budu kandidovat.”

Celý rozhovor s Tomášem Hradilkem připravujeme na víkend, ukázku z něj uvidíte ve Večerních zprávách nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované