Hlavní obsah

Byl nenápadný, ve všem konzervativní, řekl předseda soudu o zatčeném soudci Elischerovi

Předseda Vrchního soudu v Praze hovoří o případu obviněného soudce Elischera.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš už navrhl ministrovi spravedlnosti, aby obviněnému Ivanu Elischerovi pozastavil výkon fuknce.

Článek

Předseda pražského vrchního soudu Jaroslav Bureš navrhl ministru spravedlnosti, aby pozastavil výkon funkce soudci Ivanu Elischerovi, který byl tento týden obviněn z korupce a účelového rozhodování.

„Jde o obvinění mimořádné závažné,” uvedl Bureš. „Považuji to za selhání jednotlivce, systémově tomu zabránit nelze,” dodal s tím, že vzhledem k informacím, které o soudci měl, jde o selhání nevysvětlitelné.

Uvedl, že o možném selhání tohoto soudce neměl žádné poznatky. „Pro mě byl soudce Elischer nenápadný, málo komunikativní. Velmi konzervativní v přístupu,” uvedl Bureš.

Ivana Elischera v úterý zatkla policie kvůli vážnému podezření, že léta bral úplatky a za peníze vydával účelové verdikty.

Jaroslav Bureš uvedl, že už začala prověrka některých Elischerových případů. Upozornil však také, že možnosti sledovat, zda soudci rozhodují správně, předseda soudu až na výjimečné případy nemá.

Řekl také, že na verdiktech, které popisují žalobci v textu obvinění jako uplacené, není patrné, že by mohly být zmanipulovány.

„Když jsem si ta usnesení četl, nenalezl jsem jedinou větu, která by mě opravňovala k pochybnostem, proč soud takto rozhodl,” uvedl Bureš.

Elischerovu agendu, pokud bude jeho mandát pozastaven, převezmou jiní soudci.

Video: Vyjádření Jaroslava Bureše krátce po Elischerově zatčení

Jaroslav Bureš k zadrženému soudci na pražském vrchním soudu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Elischera soud poslal do vazby a s ním i několik dalších lidí. Obvinění hovoří o tom, že soudce byl celé roky napojen na vietnamské drogové dealery, kterým šel na ruku.

Případ je o to závažnější, že Elischer měl ve své soudcovské agendě právě kauzy nejtěžší kriminality a také kauzy drogové scény.

Reklama

Doporučované