Hlavní obsah

Jak může zaniknout západní společnost? Čeští vědci to vyčetli v odkazu staré civilizace

Z pořadu Televize Seznam Svět bez obalu. V nálezech v Egyptě najdeme víc než hroby faraonů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Profesor Miroslav Bárta vysvětluje nové objevy českých egyptologů a to, jaká zkušenost z nich plyne pro dnešní dobu.

Článek

Egyptolog profesor Miroslav Bárta je momentálně v Egyptě. Přijel tam dohlédnout na jeden ze zdejších největších archeologických objevů z poslední doby.

Hrobka vysokého egyptského hodnostáře a králova důvěrníka Kairese, který žil před 4,5 tisíci lety, předčila očekávání českých vědců, i když původně předpokládali zcela jiný nález.

„Předpokládali jsme, že tu bude někdo z královské rodiny,” říká nejznámější český egyptolog a světově uznávaný vědec profesor Miroslav Bárta. „Bylo to v uvozovkách zklamání, ale předčilo očekávání,“ říká.

K oněm překvapením, které Kairesova hrobka přinesla, patří podle něho například to, že na podlahu kaple a na část prostoru před ní byl použit čedič, který byl vždy pouze výsadou králů.

Jedna etapa výzkumu podle profesora Bárty končí a vědci se teď věnují práci na zadokumentování objevů. Poté přijede do Egypta další část expedice.

Léta unikátních objevů v Egyptě však dávají českým vědcům také podrobné poznání staré civilizace a důvodů, proč se nakonec neudržela.

„Civilizace se řídí zákonitostmi, které jsou univerzální,“ říká v pořadu Televize Seznam Svět bez obalu profesor Bárta.

Co z doby úpadku faraonů může být varovné pro dnešní západní společnost?

„Stejně jako na Západě i v Egyptě se tehdy dal sledovat nárůst byrokratizace společnosti, vzestup mandatorních výdajů, problémy spojené s klimatickými výkyvy," říká Miroslav Bárta a ve výčtu pokračuje. „Úpadek společenské smlouvy, zájmové skupiny snažící se kontrolovat ekonomické zdroje státu. To jsou věci, které alespoň mně znějí moderně,” říká význačný český vědec.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované