Hlavní obsah

Jak na časté zapomínání? I náš mozek potřebuje pohyb

Jak trénovat paměť?Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Kolikrát jste slyšeli anebo sami vyslovili větu: „Já zapomněl…?“ Často za zapomínáním stojí roztržitost a únava. S věkem se ale snižuje schopnost krátkodobé paměti. Starší lidé vypráví zážitky z dětství, ovšem co měli před chvílí k obědu, si nevzpomenou. Paměť ale můžeme trénovat a procvičovat.

Článek

Co se vlastně děje s naším mozkem, když se snažíme usilovně na něco vzpomenout a máme to takzvaně na jazyku? „Mozek potřebuje určitý čas k tomu, aby našel, kde je informace uložena. Často se stane, že informace naskočí po deseti minutách,“ vysvětluje Dana Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti.

Náš mozek málo procvičujeme už v mladém věku. V současné době za to mohou chytré technologie. Mozek potřebuje podněty, jinak postupně leniví.

Dalším faktorem, který ovlivňuje činnost mozku, je pohyb. To podle odborníků potvrzují i výzkumy. „Pohyb je nejefektivnější forma prevence demence,“ dodává Dana Steinová.

Na procvičování paměti upozorňuje i tento týden. Probíhá totiž Národní týden trénování paměti. Každý by si měl uvědomit, že může efektivně bojovat proti mentální deterioraci a zároveň si rychle zvýšit sebevědomí.

Jak mozek trénovat a co vše ovlivňuje kondici jeho do budoucna? Dozvíte se v rozhovoru v úvodním videu. Je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované