Hlavní obsah

Jak na finanční „co by, kdyby“? Desetinu platu musíte chytře zúročit

Desetinu platu musíte chytře zúročit, radí finanční expertka v seriálu Zprávy z hlavy.Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pozitivní myšlení a bytí v přítomném okamžiku jsou moderní, zdraví prospěšné přístupy ve všech ohledech. Až na finance. Když přijdete o práci, ocitnete se v pracovní neschopnosti, nebo půjdete předčasně do důchodu, rezervy se hodí. A jak na to, radí poslední díl seriálu o osobních financích Zprávy z hlavy.

Článek

Jak tedy spořit, kolik a kdy začít? „Doporučuji být připravený a k tomu jako prevence funguje kombinace mít naspořeno a peníze uložené tak, aby mi vydělávaly. Máme tak po ruce rezervu pro případ „nouze“. Určitě je dobré poradit se bankéřem, který vám představí a doporučí pro vás vhodné produkty,“ radí finanční expertka Jana Poorsaeed.

Dobré životní pojištění je podle ní nutnost. Pojištění v ceně pěti procent z čistého měsíčního příjmu by nás mělo při správném nastavení zajistit tak, že si dokážeme udržet svůj životní standard.

„Spoléhat na státní podporu ve stáří není úplně rozumné. Proto je dobré mít své vlastní zajištění. Ideální je naspořit si na důchod pětinásobek svého čistého ročního příjmu. Zjednodušeně, 10 % čistého měsíčního příjmu do některého z chytrých bankovních produktů,“ doplňuje Jana Poorsaeed.

Celý díl Zpráv z hlavy si můžete pustit v úvodním videu.

Celý seriál Zprávy z hlavy najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované