Hlavní obsah

Jak na finanční limity? Na radosti si vyčleňte třetinu platu, radí expertka

Zprávy z hlavy radí, jak na radosti z pohledu financí.Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bez radostí to v životě nejde. Jenže každá radost něco stojí a v okamžiku, kdy za ně utrácíme bez rozmyslu, nastávají problémy. Nevycházíme s výplatou a dostáváme se do stresu. Přitom stačí dobře plánovat, jak prozradí seriál Televize Seznam o osobních financích Zprávy z hlavy.

Článek

Jak tedy zkrotit finance? „Hlavní je hlídat si rozpočet, svoje příjmy a výdaje, neutrácet více, než vydělám. Nastavit si limity na jednotlivé oblasti výdajů a ty se pokusit dodržovat. Jako jednu z oblastí výdajů mít i položku radosti nebo přesně to, co mi radost dělá – knihy, káva nebo vínko s kamarádkou nebo pivo s kamarádem. Pak pokušení tak lehko nepodlehnu, protože vím, co si mohu dovolit,“ objasňuje finanční expertka Jana Poorsaeed.

Na radosti bychom si měli dávat stranou kolem 30 % platu. „10 % bude na radosti v daném měsíci, tedy budeme utrácet třeba za cvičení, masáže, saunu nebo kosmetiku. Dalších 10 % bude na větší radost v brzké době, třeba v následujícím půl roce, roce – jako je dovolená či sportovní vybavení pro děti. A posledních 10 % na dlouhodobé věci, o kterých přemýšlíme v horizontu několika let – velká třitýdenní dovolená nebo chata u Sázavy,“ dodává Poorsaeed.

Zprávy z hlavy najdete v pondělní a páteční Rodince v Televizi Seznam. Pořad sledujte živě vždy od 9 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované