Hlavní obsah

Jak na klima? Poslechněte si o budoucnosti, ve které nám nepoteče do bot

Foto: František Stýblo, Seznam Zprávy

Jak dosáhnout klimatické neutrality? A co to vlastně je? Poslechněte si nový podcast 2050, který přináší srozumitelné odpovědi (ilustrační foto).

Reklama

Článek

O změnách klimatu konstruktivně, realisticky a bez deprese. Nový podcast 2050, který nově začal vydávat brněnský think-tank Fakta o klimatu, přináší informace o cestě k budoucnosti, v níž nám nepoteče do bot.

Možná jste už někoho slyšeli mluvit o tom, jak snižuje svou uhlíkovou stopu. Možná se setkáváte s názory, že bychom měli jíst méně masa, přejít na elektroauta nebo šetřit vodou. To všechno, abychom naše klima zachránili. Abychom neměli místo lesů paseky, vlny veder každé léto a pole, na kterých nic nevyroste. V konkrétních řešeních zastavení dopadů změn klimatu ale jako laici často tápeme.

Tým analytiků z projektu Fakta o klimatu si proto vzal na paškál často diskutovaná řešení změny klimatu a přichází s podcastem 2050, ve kterém vysvětluje, jaká řešení opravdu mají smysl a na čem bychom jako společnost ještě měli zapracovat. Možná vás až tak nepřekvapí, že třeba samotná změna stravování zhoršování změn klimatu nezastaví.

Fakta o klimatu

Brněnský projekt Fakta o klimatu usiluje o kvalitní společenskou diskusi o klimatické změně. Dodává srozumitelné údaje široké veřejnosti a vizuálně zpracovává vědecké informace, aby bylo rozhodování ve věcech týkajících se klimatu založené na aktuálních a ověřených datech. Za svou práci získal think-tank Fakta o klimatu v roce 2020 od OSN Cenu za komunikaci globální změny klimatu.

Kdybychom v Česku všichni snědli o polovinu méně masa, ušetříme 2,6 % emisí skleníkových plynů. To rozhodně není zanedbatelné číslo, nicméně pro srovnání – samotná uhelná elektrárna Počerady vyprodukovala v roce 2018 emisí téměř dvojnásobek. A celá česká energetika je zodpovědná za téměř 40 % emisí skleníkových plynů, které do atmosféry každoročně vypouštíme.

„Lidé jsou často překvapeni, když se dozvídají, že změny ve způsobu výroby energie jsou na škále řešení klimatické změny mnohem důležitější než třeba v médiích často propíraný přechod k elektromobilitě,“ říká autor podcastu Petr Holík.

Foto: Fakta o klimatu, Seznam Zprávy

Emise skleníkových plynů v ČR podle sektorů na osobu.

Tématem, kterému se první série podcastu 2050 věnuje, je přechod ke klimatické neutralitě. Tedy co musíme udělat pro to, abychom do atmosféry přestali vypouštět skleníkové plyny, jež oteplují planetu, a zmírnili tak negativní dopady změny klimatu.

V první epizodě podcastu si uděláme celkový přehled toho, jaké zdroje emisí skleníkových plynů v České republice máme a co je potřeba udělat k tomu, abychom do roku 2050 klimatické neutrality dosáhli. Ostatně datum 2050 je závazek celé Evropské unie v rámci provádění Pařížské dohody, kterou podepsaly všechny členské státy.

Velkou studii na téma dekarbonizace České republiky nedávno vydala konzultační společnost McKinsey. V první epizodě si tak můžete poslechnout rozhovor s jedním z jejích autorů Viktorem Hanzlíkem.

Přechod ke klimatické neutralitě není jen v zájmu států, ale i firem. Navštívili jsme společnost IKEA a ptali se Barbory Geršlové, jak se k probíhající transformaci staví. Na závěr epizody se také zeptáme Tomáše Jungwirtha z Asociace pro mezinárodní otázky na možné scénáře dalšího vývoje a vybarvíme obrázek toho, jak by mohla naše blízká budoucnost vypadat.

V čem představuje dekarbonizace obří byznysový problém? Jak přechod ke klimatické neutralitě změní trh práce? A jakou roli v „oduhlíkování“ hraje osobní spotřeba? Poslechněte si první epizodu podcastu v přehrávači v úvodu článku.

2050 podcast

2050 je klimatický podcast o budoucnosti, ve které nám nepoteče do bot. Připravuje ho organizace Fakta o klimatu a moderují Petr Holík, Vendula Svobodová a Hana Vrtalová.

O otázkách spojených se změnou klimatu se bavíme věcně a konstruktivně, přitom se opíráme o data a dosavadní vědecké poznatky. Nečekejte jednoduchá, černobílá řešení, ale ani depresivní kázání.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Apple Podcasts, Spotify. Více informací najdete na webu 2050podcast.cz.

Reklama

Doporučované