Hlavní obsah

Jak na Trumpa. Kvůli „cenzuře“ zakládají vládní organizace falešné twitterové účty

Greenpeace i některé federální úřady protestují proti Trumpově politice.

 

Reklama

Americké vládní agentury vytvořily na protest proti Trumpově politice falešné twitterové účty. Greenpeace demonstrovala prezidentovi před okny.

Článek

Spory o přístup k ochraně životního prostředí se ve Spojených státech pomalu mění v bitvu na sociálních sítích. Americká geologická služba, NASA i správa amerických národních parků si vytvořily „falešné“ twitterové účty, na kterých publikují informace o změnách klimatu. Vyjadřují tak odpor proti politice prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura Reuters.

Celý spor odstartovala fotografie zveřejněná minulý týden na Twitteru správy parků. Ta srovnávala účast na inauguraci Donalda Trumpa a Baracka Obamy. Účet byl poté krátce zastaven, po jeho obnově označila správa tento tweet za politováníhodnou chybu.

Park Badlands z Jižní Dakoty pak v úterý zveřejnil sérii příspěvků o globální změně klimatu a přidal i údaje o aktuální koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. Ta je nejvyšší za 650.000 let, uvedla rezervace. Nejprve často sdílený tweet byl po čase smazán.

Foto: Twitter

Smazaný tweet parku Badlands, který upozorňuje na rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře.

Podle agentury Reuters se objevily informace, že lidé z nové prezidentovy administrativy nutí zaměstnance federálních úřadů, aby filtrovali zprávy o životním prostředí, které zveřejňují.

Trumpův mluvčí Sean Spicer pak v rozhovoru pro rádio NPR řekl, že závěry americké agentury pro ochranu životního prostředí budou zřejmě v budoucnu ověřovány případ od případu před tím, než budou publikovány.

Některé organizace mají nyní dokonce nařízeno vůbec nekomunikovat s médii. Podle mluvčího Bílého domu to není v prvních dnech od Trumpovy inaugurace nic výjimečného a politika jednotlivých vládních organizací se musí prověřit.

Donald Trump už v předvolební kampani označil klimatické změny způsobené člověkem za výmysl. Po jeho inauguraci zmizely z webu Bílého domu i veškeré informace o klimatické politice, které nechal zveřejňovat Barack Obama.

Trump zrušil Obamovo opatření. Indiánským územím povede ropovod.Video: Jaroslav Brousil

Trump také rozhodl o pokračování výstavby sporného ropovodu Keystone XL, který má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Projekt, který kritizují ochránci životního prostředí, Obama předloni zrušil.

Protest Greenpeace na dohled Bílého domu

Do protestů proti Trumpově politice se zapojila i organizace Greenpeace. Ta na dohled od Bílého domu vyvěsila na jeřáb obří transparent s nápisem „vzdoruj”.

Ekologičtí aktivisté tak reagovali na znovuobnovení stavby ropovodu Keystone XL. Ten má vést i Severní Dakotou, kde je území Siouxů. Zasahovat by měl i do indiánské rezervace Standing Rock.

Siouxové mají obavy nejen z narušení jejich území, ale i z poškození zdrojů pitné vody.

Reklama

Doporučované