Hlavní obsah

Jak na Vánoce neohrozit blízké? Co radí odborníci

Foto: Pixabay

S Vánocemi jsou spojené nejen dárky, ale i setkávání přátel a rodin. Letošní situace je ale jiná, než jsme zvyklí.

Reklama

Čechy letos čekají vánoční svátky prožité uprostřed vážné epidemické situace. Tradiční setkávání s příbuznými a oslavy by se tomu podle odborníků měly přizpůsobit. Chraňte sebe i rodinu, vzkazují.

Článek

Česko letos do svátečního období nevstupuje v příznivé situaci. Země zůstává ve vysokém rizikovém skóre protiepidemického systému - v posledních dnech se dokonce ukazatele dostávaly na čísla odpovídající podzimnímu kritickému vývoji.

Tradiční setkávání přátel a příbuzných i vyšší mobilita lidí mezi regiony navíc může být potenciálním rizikem pro další zhoršování epidemie v Česku.

Měli bychom se letos pro jistotu od příbuzných separovat a prožít svátky jen v nejužším rodinném kruhu a s lidmi, se kterými sdílíme domácnost?

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je třeba vše důkladně zvážit, návštěvy by však striktně nezakazovala, pokud všichni dodrží ochranná pravidla.

„Vánoce jsou i z pohledu setkávání blízkých osob nejvýznamnějším svátkem roku a jejich doslova magický vliv na psychickou pohodu, která je výrazně propojena s celkovou zdravotní kondicí každého z nás, je výrazně potencován (posilován) chvílemi prožitými společně s rodinou a přáteli. Proto bych redukci interakce mezi blízkými během letošních vánočních svátků viděla jako krajní řešení v situacích, kdy může dojít k ohrožení zdravotně výrazně oslabených osob, v těch případech, kdy si rodinná návštěva těchto osob nezajistila otestování na původce nemoci covid-19, nebo v situacích, kdy některý z členů této rodinné návštěvy pociťuje příznaky respiračního onemocnění s teplotou či dalšími potížemi,“ uvedla hlavní hygienička pro Seznam Zprávy.

Zmiňované testování na koronavirus se vláda rozhodla před Vánoci spustit plošně pomocí antigenních testů - vyšetření může odhalit infekční jedince, zamezit šíření nákazy a být cestou, jak prožít o něco klidnější svátky.

Odborníci však zároveň upozorňují, že ani antigenní testy nejsou stoprocentně spolehlivé - lidé by proto stále neměli zapomínat na další ochranná opatření. Test navíc nevyloučí, že se vyšetřený člověk nakazí krátce po jeho absolvování.

Plošné testování

Odběrová místa pro antigenní testování budou otevřena i na Štědrý den a 26. prosince, naopak 25. prosince a na Nový rok bude zavřeno. Čas a místo odběru je nutné předem rezervovat. Více informací nabízí web Ministerstva zdravotnictví.

„V případě, že je výsledek testu provedeného ideálně 48 hodin před návštěvou blízkých negativní, setkání těchto osob v rodinném prostředí je reálné, samozřejmě při pečlivém dodržení všech protiepidemických opatření uložených aktuálně platnými usneseními vlády, s důrazem na ochranu dýchacích cest, pečlivou hygienu rukou, zvýšeným důrazem na individualizaci jídelního nádobí a jeho dezinfekci,“ dodává hlavní hygienička.

Omezte nákupy i návštěvy

Od pátku 18. prosince je protiepidemický sytém PES na čtvrtém - a tedy druhém nejvyšším - stupni rizika. Musejí tak být znovu uzavřeny restaurace, hotely či muzea a galerie, ale třeba obchody a provozovny služeb zůstávají otevřené. Brzy po zavedení opatření pro čtvrtý stupeň rizika se přitom většina regionů v Česku dostala na pátý stupeň PES.

Podle ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera se bude situace i přes Vánoce zhoršovat - ohledně případného setkávání rodin přes svátky je striktnější než hlavní hygienička. Čím méně kontaktů lidé budou mít, tím podle něj bude lépe.

„Lidé by měli být o svátcích doma. Chápu, že se chtějí potkávat se svými blízkými, ale pokud chceme pandemii překonat, tak bychom měli myslet na to, abychom se zbytečně nescházeli,“ řekl pro Seznam Zprávy. Lidé by se podle něj měli vyvarovat i běžných přátelských gest spojených s fyzickým kontaktem, jako je podávání rukou.

Nejlepší dárek

Při aktuálním riziku varuje i před nákupy v přeplněných centrech a prodejnách.

„Potřebné nákupy by měli lidé vykonat rychle za dodržení všech opatření, zejména nevytvářet žádné shluky osob čekajících na obsloužení, používat jednorázové rukavice nebo častou dezinfekci rukou při kontaktu s madly nákupních vozíků a další jednoduché zásady ochrany před šířením nákazy. Nezapomínat, že nákaza se šíří zejména kapénkami, aerosolem a fyzickým kontaktem,“ míní odborník.

Podobný názor s ním ohledně opatrnosti před šířením nákazy sdílí imunolog Václav Hořejší. Podle něj si veřejnost musí uvědomit, že je situace opět závažná - je proto namístě minimalizovat jakékoliv návštěvy a nikam nechodit. „Nejlepší dárek, který teď můžeme dát zvláště příbuzným, je ten, že je nenavštívíme,“ míní odborník.

Reklama

Doporučované