Hlavní obsah

Jak na výměnu řidičského průkazu. Vyhněte se pokutám a frontám

Foto: Profimedia.cz

Za jízdu s propadlým řidičským průkazem hrozí bloková pokuta 2 000 korun nebo 2 500 korun ve správním řízení.

Reklama

Jen letos vyprší platnost řidičských průkazů 859 tisícům motoristů. Příští rok to bude dokonce více než 1 milion. Řidiče kvůli tomu čekají hned dvě cesty na úřad.

Článek

Zkontrolujte si doklady. Tento a příští rok si rekordní počet řidičů bude muset vyměnit řidičský průkaz. Jak už Seznam Zprávy informovaly, digitalizace státu opět neumožňuje si ulevit a je třeba dvakrát na úřad.

Sestavili jsme proto návod, jak na to.

Koho se to týká a jak správně postupovat? Platnost řidičského průkazu je vytištěná na přední straně plastové kartičky. Standardní doba platnosti průkazu je 10 let. Výjimkou jsou skupiny C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E, ty mají platnost omezenou na pět let.

Následující roky čeká úředníky zvýšený nápor žádostí o výměnu dokladu. V posledních deseti letech totiž podle zákona č. 361/2000 Sb. musela řada lidí vyměnit doklady ještě před vypršením jejich platnosti. Pro průkazy vydané mezi lety 1994 a 2000 byla lhůta pro výměnu do konce roku 2010, a právě tito lidé budou letos potřebovat nový doklad.

Kvůli zavedení jednotného evropského formátu řidičských průkazů navíc mezi lety 2010 a 2013 museli měnit průkazy řidiči, kteří doklad získali od začátku roku 2001 do konce dubna 2004. Proto bude v roce 2021 počet žádostí rekordní, platnost skončí více než 1 milionu průkazů.

S výměnou se vyplatí pospíšit, za jízdu s propadlým řidičským průkazem totiž hrozí bloková pokuta 2 000 korun nebo 2 500 korun ve správním řízení.

Zdarma je možné požádat o výměnu nejdříve tři měsíce před koncem platnosti starého průkazu, za dřívější žádost řidiči zaplatí dvě stovky. Zdarma je i výměna po vypršení platnosti.

Úředníci mají na vyřízení až 20 dní, za příplatek 700 korun se doba může zkrátit na 5 dní. Na počkání doklad vyřídit nelze.

Nejlepší je objednat se online na konkrétní den a přesný čas na nejbližším úřadě, kde o výměnu budete žádat. Je to zdarma a vyhnete se čekání v dlouhé frontě, termíny jsou ale přinejmenším u velkých měst na několik týdnů dopředu plné.

O výměnu můžete požádat na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. I ve velkých městech, jako je Praha, Brno nebo Ostrava, je to pouze jedno určené pracoviště.

Žádost se vyplňuje na místě, řidič vlastně pouze podepíše tiskopis s vytištěnými osobními údaji, který dostane u odbavovací přepážky registru řidičů. Není potřeba ani fotka, tu získají úředníci z registru, případně žadatele vyfotí přímo u přepážky.

S sebou si vezměte občanku nebo jiný doklad totožnosti a starý řidičský průkaz. Ten odevzdáte buď hned, nebo při převzetí nového.

Průkaz si potom můžete vyzvednout pouze na místě, kde byla žádost podána, řidiče ale může zastoupit osoba s ověřenou plnou mocí. Opět si můžete zarezervovat termín online.

V příštích letech by mělo ministerstvo dopravy výměnu dokladů zjednodušit, na rok 2021 plánuje částečnou digitalizaci. O výměnu by mělo jít požádat online, řidič by si na úřadě pouze vyzvedl novou kartičku.

Reklama

Doporučované