Hlavní obsah

Jak nalákat k očkování? Třeba striptýzem či večeří s politikem

Foto: Profimedia.cz

Kalifornský guvernér Gavin Newsom předává výherci „očkovací“ loterie výhru ve výši 50 tisíc dolarů.

Reklama

Lidé, kteří se nehrnou do očkování, možná jen nemají tu správnou motivaci. To si nejspíš říkají v zemích, kde k očkovacím průkazům nabízejí účast v milionové loterii, výhody na seznamce, striptýz, alkohol nebo plato vajec zdarma.

Článek

Mladí a neklidní. Právě pro tuhle věkovou skupinu si britská vláda připravila ve spolupráci se seznamovacími aplikacemi výhody za to, že se nechají očkovat. Uživatelé Tinderu, Matche, Hinge nebo seznamky Badoo, kterým ještě nebylo třicet let, mohou za proticovidovou vakcínu získat virtuální nálepky a odznaky. Pokud si do svého profilu přidají informace o tom, že jsou naočkovaní, většina aplikací bude jejich profil více promovat, čímž znásobí jejich šance na nalezení toho pravého.

Přestože na seznamovacích platformách kvete láska v každém věku, akce cílí speciálně na dvacátníky, kteří jeví nejmenší zájem o očkování proti koronaviru.

Heslem „sex prodává“ se neřídí jen Britové. V jednom z klubů (Larry Flynt’s Hustler Club) v americkém Las Vegas se od 21. května dokonce přímo očkuje. Každý, kdo si v pátek večer zajde „na jednu dávku“, dostane platinovou členskou kartu, lahev vybraného alkoholu, striptýz od naočkované tanečnice a jízdu limuzínou zdarma.

Úřady v New Jersey zase vsadily na to, že lidé jsou ve své podstatě „bytosti politické“ a jako odměnu nabídly večeři s guvernérem Philem Murphym. Šťastlivec, který bude náhodně vylosován, dostane na výběr, zda s politikem povečeří v jeho oficiální rezidenci či privátním plážovém domě.

Ve Spojených státech není o výhodné pobídky k očkování nouze. Ve státě Illinois dostane každý, kdo se nechá naočkovat v jedné ze sportovních střelnic, 100 terčů zdarma. V Indianě zase mají „imunizovaní“ nárok na jednu krabici oblíbených skautských sušenek. Řetězec Krispy Kreme, který prodává donuty, nabízí za předložení očkovacího průkazu jeden bezplatný koblížek. Do národní očkovací snahy se zapojují restaurace po celé zemi – například newyorský fast food Shake shack dává vlnité hranolky zdarma ke každému menu.

Rozdává se také pivo a ve floridském Miami i tvrdý alkohol. Každý, kdo se nechal naočkovat během oslav Dne obětí války, dostal k dávce vakcíny jednoho panáka. Statisíce lidí se zúčastnily „očkovacích loterií“ o desítky tisíc dolarů, ale i stipendia na univerzity. Jako první nabídla plné proplacení školného Ohijská státní univerzita pro mladistvé ve věku 12 až 17 let, kteří dostali alespoň jednu dávku vakcíny. Podobné akce chystají i některé z veřejných škol v New Yorku či v Delaware.

Za oceánem je možné za očkování získat i rybářské či lovecké povolenky, zbraně, vstupenky na turistické atrakce, volňásky na sportovní utkání, odvoz do očkovacího centra a zpět domů zdarma, a v neposlední řadě bezplatnou laminaci očkovacího průkazu.

O zajímavé výhody ale není nouze ani v jiných zemích. V některých čínských městech se za očkování rozdávají dvě plata vajec, v Thajsku dokonce celá kráva. V Indii zase piercingy, výhodné opravy auta či motorky, oblíbené pouliční pokrmy nebo slevy na daních. Jídlem či pitím se uplácejí i Rusové a Izraelci.

V Česku má „výhody“ každý, kdo je tři týdny po podání první dávky. Dotyčný se považuje za bezinfekčního a při návštěvě služeb se nemusí prokazovat negativním testem. Proti zemím, které na to jdou pomocí cukru, ale stojí státy věřící v metodu biče. Indonésané, kteří se odmítnou naočkovat, proto čelí pokutám nebo ztrátě sociálního zabezpečení.

Reklama

Doporučované