Hlavní obsah

Jak naštvat své ministry? Sociální demokraté našli recept

Tři ministři, tři smutné volební příběhy.

 

Reklama

Po ministru Ludvíkovi v Praze se do potíží s místem na volební kandidátce dostala i ministryně Valachová.

Článek

Ministři měli být hlavními hvězdami ČSSD v podzimních sněmovních volbách. Jenže při jejich obsazování na kandidátky se zatím sociálním demokratům příliš nedaří. Během posledních týdnů stihlo vedení strany naštvat nebo minimálně otrávit tři ze šesti ministrů.

Případ pražského lídra Miloslava Ludvíka ze začátku tohoto týdne je nejkřiklavější. Ministr zdravotnictví se totiž odhodlal k razantnímu kroku a kvůli nespokojenosti s jednáním strany odmítl nominaci na vedení kandidátky.

Nelíbilo se mu, že vedení ČSSD nedodrželo svou část dohody ohledně jeho náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové. Ta na sjezdu vyklidila místo ve vedení strany za slib, že bude na kandidátce druhá. K tomu ale nedošlo.

Do věci se okamžitě vložil premiér Bohuslav Sobotka, který vyjednává s Pražany, aby si jeho favorita zase udobřili. Jasno by mohlo být už tento pátek. „Věřím, že najdeme dobré řešení,“ ujišťuje premiér Sobotka.

Podle zpráv z pražské ČSSD se nakonec situace alespoň navenek urovná a Ludvík se do čela kandidátky vrátí. Jenže rozkol mezi straníky pár měsíců před volbami se tak snadno nevymaže.

Kdo se ujme ministryně?

V pátek se rozhodne také o kandidatuře ministryně školství Kateřiny Valachové. Ta měla původně jít na kandidátku na jižní Moravě, kde je členkou – před necelými dvěma lety ji přijala brněnská buňka.

Jenže narazila. Zdroje ze strany popisují, jak ji tamní lidé nějakou dobu drželi v přesvědčení, že dostane na kandidátce dobré místo. Nakonec jí ale nabídli nejlépe šestou pozici. Vadily jim dvě věci: Že je Valachová ve straně teprve krátce a že je na jižní Moravě přetlak.

Kraj vede do voleb premiér Bohuslav Sobotka, kandiduje zde šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák a premiérův spojenec Jiří Petrů. V době, kdy se o Valachové uvažovalo, navíc ještě počítal s kandidaturou další silný muž v kraji – Jeroným Tejc.

Valachová ale na rozdíl od Ludvíka do stolu nebouchla. Místo toho hledala jinde, až se jí ujal předseda středočeské ČSSD a tamní volební lídr Jan Hamáček. Nabídl jí druhou pozici na kandidátce.

Ministr Ludvík nechce být lídrem pražské kandidátky.

„Kandidátka je tam opravdu silná,“ říká ministryně na otázku, jak to bylo v Jihomoravském kraji a pokouší se celou situaci obrátit ve vtip: „Nominace z Mělnicka je trochu osud. Na Moravě jsme milovníci vína, tak kam jinam bych spadla jako parašutista.“

Ministryně však stále nemá místo jisté – kandidátka se bude schvalovat v pátek a i ve středních Čechách má ministryně své odpůrce. Proti její kandidatuře jsou vlivní poslanci Richard Dolejš, Milan Urban a jejich lidé.

„Pokud si vedení středočeské organizace myslí, že nám témata jako pamlsková vyhláška, inkluze, maturita z matematiky a výchova k multikulturalismu vyhrají v kraji volby, pak by kandidatura paní Valachové měla logiku. I přesto, že je z jižní Moravy a nemá se Středočechy nic společného. Já se na tuto úvahu dívám odlišně,“ říká Dolejš.

Valachová má ještě jednu smůlu - zatímco u ministra Ludvíka premiér zalobuje, v jejím případě se k podpoře nechystá.

Místo Prahy Liberec

Neshody provázejí i kandidaturu ministryně práce Michaely Marksové. Pražská sociální demokratka dostala v primárkách dost nominací na to, aby se – stejně jako Ludvík – ucházela o post lídra kandidátky v hlavním městě. O vítězi by rozhodlo vnitrostranické referendum.

Jenže místo toho vedení strany rozhodlo, že ji „odsune“ do Liberce. Nechce kumulovat dva ministry na jedné kandidátce a Ludvík se jim pro pražskou kampaň hodí víc díky dlouholetému vedení motolské nemocnice.

Marksová se k přesunu vyjadřovat nechce. Lidé z jejího okolí ale říkají, že je na vedení rozzlobená. Ne kvůli Liberci, kde prý se straníky vychází dobře, ale kvůli tomu, že ji špičky strany z Prahy prostě vyšouply a nenechaly ji utkat se o vedení v referendu.

Reklama

Doporučované