Hlavní obsah

Jak novináři přicházejí o iluze. Ztratila redaktorka práci kvůli tweetu?

Foto: Profimedia.cz

Sídlo deníku The New York Times v New Yorku.

Reklama

Americký list The New York Times uvolnil vlnu nevole poté, co propustil jednu ze svých novinářek. Ke kroku se podle různých obvinění uchýlil kvůli jejímu vyjádření na Twitteru, které vyvolalo kritiku některých uživatelů.

Článek

„Biden právě přistává na Andrewsově letecké základně. Mám husí kůži,“ stálo v příspěvku Lauren Wolfeové, teď už bývalé redaktorky listu The New York Times (NYT), který zveřejnila den před inaugurací nového amerického prezidenta. Podle mnohých ji právě toto prohlášení stálo její místo u populárního a vlivného deníku.

Ve stejný den také na platformě označila administrativu nyní už bývalého prezidenta za dětinskou, když neposlala pro Bidena speciální letadlo. Daný tweet ovšem smazala po zjištění, že se tak stalo díky vlastnímu rozhodnutí nového prezidenta. Tweet, který vyjadřoval sympatie směrem k Bidenovi, smazala o něco později.

Netrvalo ani dva dny a list NYT s Wolfeovou ukončil spolupráci. Tomu předcházela hlasitá kritika ze strany pravicových uživatelů sítě, ke kterým se příspěvek dostal a kteří rozpoutali debatu na téma nezaujatosti médií. Redaktorka během své kariéry přispěla texty i britskému listu The Guardian, který o incidentu rovněž informuje.

„Na Twitteru koluje spousta nepřesných informací,“ uvedla pro list The Washington Post mluvčí NYT Danielle Rhoadesová Haová. „Z důvodů ochrany osobních údajů se nezabýváme podrobnostmi personálních záležitostí, můžeme ale říci, že jsme nikomu neukončili pracovní poměr kvůli jedinému tweetu. Z úcty k zúčastněným osobám už dále neplánujeme situaci komentovat.“

The Washington Post se po nedělním vyjádření NYT spojil také s Wolfeovou, podle níž prohlášení jen podpořilo spekulace o pracovním výkonu, který v práci podávala. „Každý den jsem se bála, že udělám něco špatně,“ cituje list novinářku, podle které byla její práce vždy v pořádku. „Takže ať už naznačují cokoliv, je to výstřel na mou pověst, kterou jsem si pečlivě budovala.“

Situaci momentálně vyšetřují zaměstnanecké odbory listu, které Wolfeové nabídly podporu. Ve prospěch Wolfeové se vyjádřilo i několik kolegů, jako například investigativní novinář Jeremy Scahill či politická analytička CNN Kirsten Powersová. Objevili se ovšem i tací, kteří se připojili ke kritice, jako třeba Glenn Greenwald.

List NYT má ohledně chování na sociálních sítích stanovená speciální pravidla, jejichž detaily poprvé zveřejnil v roce 2017. „Sociální média představují potenciální rizika. Pokud jsou naši novináři vnímáni jako zaujatí nebo se zapojují do redakční práce na sociálních médiích, může to podkopat důvěryhodnost celé redakce,“ stojí v manuálu. „Vždy jsme jasně stanovili, že zaměstnanci redakce by se měli vyhnout zveřejňování čehokolic, co poškozuje naši reputaci ve věci neutrality a spravedlnosti.“

Wolfeová ovšem není jediná, kdo zřejmě doplatil na své výroky na sociálních sítích. V roce 2019 list The New York Times oznámil, že snižuje pracovní zařazení svého pracovníka Jonathana Weismana. Ten působil jako zástupce šéfredaktora ve Washingtonu a dohlížel na kongresové korespondenty listu. Důvodem k jeho potrestání byly příspěvky na sociálních sítích týkající se rasy a politiky, které podle NYT ukazovaly na „vážné mezery v úsudku“.

Jiný případ pak má na kontě také list The Washington Post, jehož redaktorka Felicia Sonmezová byla za svůj tweet zveřejněný v den úmrtí Kobeho Bryanta suspendována začátkem roku 2020. V daném příspěvku totiž novinářka sdílela odkaz na článek, který se podrobně zabýval obviněním basketbalisty ze sexuálního napadení v roce 2003.

„Felicio, je skutečným nedostatkem úsudku toto tweetnout. Prosím, přestaň. Škodíš tím instituci,“ stálo ve zprávě, kterou Sonmezová obdržela od Martina Barona, šéfredaktora novin, jako první. Na její obranu se tehdy podle NYT postavilo přes 200 novinářů.

Reklama

Doporučované