Hlavní obsah

Jak o íránské krizi informují ruská média? Za všechno může Západ!

Svět bez obalu: Jak o íránské krizi informují ruská média? Za všechno může Západ!Video: Milan Šíma

 

Reklama

Prokremelská média se snažila opakovaně zpochybnit výroky západních vůdců, že letadlo bylo zasaženo raketou, která pocházela z ruské vojenské základny.

Článek

Když američtí, kanadští a britští politici začali mluvit o tom, že mají informace od bezpečnostních služeb, podle kterých bylo nejspíše ukrajinské letadlo sestřeleno íránskými jednotkami, tak se je snažila ruská média zdiskreditovat.

„Západní vůdci říkají svá obvinění bez toho, aby počkali na otevření černých skříněk“, říká moderátorka ruské státní televize.

„Výroky politiků ve Spojených státech, Kanadě a Británii jsou téměř stejné. Údajně bylo ukrajinské letadlo sestřeleno Teheránem – pravděpodobně díky chybě. Tvrdí, že existuje důkaz získaný bezpečnostními službami. Ale nikdo nespěchá s tím, aby ho zveřejnil.“

Ruští novináři přirovnávali tento incident ke kauze sestřelení letu malajských aerolinií MH17, ke kterému došlo nad Ukrajinou v roce 2014.

Prokremelská média se naopak snažila opakovaně zpochybnit mezinárodní vyšetřování, které poskytlo detailní informace, že letadlo bylo zasaženo raketou, jež pocházela z ruské vojenské základny. Zpravodajské pokrytí íránského případu se drželo podobného schématu. Írán poté přiznal, že opravdu omylem sestřelil ukrajinské letadlo PS 752.

Ruská televize musela okamžitě zareagovat a vytvořit jinou zpravodajskou linku.

„Íránská nejvyšší místa přiznala, že jsou plně zodpovědná, ale s touto výhradou: Spojené státy eskalovaly napětí, které vedlo k této tragédii. Je obtížné to nějak vyvracet. Američané napadli Írán. Trump vydal příkaz k zabití generála revolučních gard – a vlastně tak vyhlásil Íránské islámské republice válku.“

„Na jednu stranu, samozřejmě, bezpečnostní služby rychle zjistily, že bylo letadlo sestřeleno íránskou protivzdušnou obranou. Na druhou stranu, nic z toho by se nestalo, kdyby Trump nenařídil likvidaci generála Solejmáního.“

Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v archivu na webu.

Reklama

Doporučované