Hlavní obsah

Jak oživit Aukro? Změny budou v řádu týdnů, říká investor Šenkypl

Dušan Šekypl o tom, jak chce navrátit lesk internetovému tržišti Aukro i jak se prodává nábytek onlineVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před nedávnem úspěšně prodali službu ePojištění. Dnes rozvíjejí byznys v řadě dalších oborů. Letos k nim přidali i většinový podíl v kdysi vyhlášeném aukčním portálu Aukro. Navrátí mu někdejší slávu? Proč investují do saun v obchodních domech? A jak se na internetu prodává vybavení do obýváku? Ve Výzvě šéfredaktora magazínu Reportér Roberta Čásenského odpovídá Dušan Šenkypl, jeden ze tří klíčových vlastníků skupiny Pale Fire Capital.

Článek

Když se děti Dušana Šenkypla chtějí zbavit nějakých hraček, se kterými si už nehrají, prodají je pod dozorem rodičů na internetovém tržišti. Jenže zatím ne na tom, které od června spoluvlastní jejich otec. Toho čeká spolu s dalšími vlastníky spousta práce na tom, aby portál Aukro přiblížili někdejší slávě a výkonnosti.

Dušan Šenkypl, muž, který kdysi spolu s bratrem vymyslel a založil internetovou službu ePojištění.cz, říká, že jsou zvyklí postupovat rychle a změny k lepšímu by měly být vidět v řádu několika týdnů. Pokud se jim bude dařit, třeba se jednou na Aukru budou prodávat i hračky jeho dětí.

Nábytek online, sauna v obchoďáku

Skupina Pale Fire Capital, kterou vedle Šenkypla vlastní ještě Jan Barta a David Holý, dnes úspěšně rozvíjí například internetový prodej nábytku. Dnes funguje se značkou Favi v pěti zemích, v dohledné době by rádi přidali dalších deset. Víte, čím se liší například zákazníci v Česku od těch v Rumunsku? Češi mají rádi strohý skandinávský styl, zatímco Rumuni si potrpí na bohaté zdobení.

Dušan Šenkypl hovoří také o tom, proč investovali do firmy Saunia, která provozuje wellness centra v obchodních domech, jak úspěšná je služba, která umožňuje komunikaci mezi radnicemi a lidmi v obci. Vysvětluje také, proč by se podle něj neměl stát pouštět do investic do internetových startupů, i když to může na první poslech znít docela sexy.

Stát? Místo startupů školy

„Stát by měl investovat jinde a jinak, téhle oblasti nemůže rozumět,“ říká Dušan Šenkypl. „Jsem přesvědčen, že kdyby stát investoval pozornost i prostředky do školství, tak v dlouhodobé perspektivě pomůže nejen internetovému byznysu, ale celé společnosti. Kdyby se systematicky pět deset let investovalo do podpory učitelů a jejich schopnosti dobře učit, může se to odrazit na tom, že zde začnou vyrůstat generace lidí s většími schopnostmi. Ti pak dovedou celou republiku posunout od montoven k mnohem sofistikovanější ekonomice. Postupně bychom se tak mohli vracet na pozice, kde jsme byli v období první republiky.“

Rozhovor s Dušanem Šenkyplem najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované