Hlavní obsah

Jak policie spočítá, kolik lidí přijde dneska na Václavák?

Ředitel pořádkové policie Martin Hrinko popisuje, jak se dá spočítat, kolik lidí se účastní akce na náměstí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Antikonfliktní tým je opět na nohou. Další demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové přiláká na pražské Václavské náměstí možná kolem 100 tisíc lidí. Jak se policie na protesty připravuje a jak se odhadují počty účastníků?

Článek

„Policie nedisponuje žádným erudovaným systémem, který by vyčíslil, kolik lidí je na daném náměstí. Na místě je mnoho pohyblivých veličin, lidé přicházejí a odcházejí, ne všichni smýšlejí stejně. Spočítat počet lidí na demonstraci je těžší než na fotbale, kde příchozí počítají například turnikety,“ vysvětlil v ranním vysílání Televize Seznam ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

Objasnil, že pro hromadné demonstrace v srdci Prahy existují osvědčené „vzorce“. „Vychází se z premisy toho, co nahlásí svolavatel. My ale víme, že zaplněné Václavské náměstí čítá tolik a tolik lidí, máme záznam z letecké techniky, tudíž dokážeme odhadnout, kolik lidí se dané demonstrace zúčastní,“ dodal Hrinko.

Síly policie podle něj nasazuje tak, aby byla připravena zakročit pro případ, že to bude potřeba. Z taktického hlediska je Václavské náměstí celkově oříšek. „Není možné volit stejnou taktiku, a už vůbec ne ji opakovat. Na Václavském náměstí je hodně postranních uliček, ze kterých přicházejí a odcházejí demonstranti,“ doplnil.

Více v úvodním videu, které je součástí Rána na gauči. Televize Seznam jej vysílá každé všední ráno od 7:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované