Hlavní obsah

Tornádo zvedlo enormní vlnu solidarity. Zatím ale nejezděte, prosí místní

Foto: Město Hustopeče

Tornádo zpustošilo několik jihomoravských obcí.

Reklama

Lidé mají zájem pomáhat na tornádem zničené Moravě. Tamní politici i záchranáři prosí, aby zatím ještě nejezdili na místo. Lidé proto pomáhají alespoň finančně. Už se vybraly miliony korun.

Článek

Skupiny lidí z celého Česka chtějí jet pomáhat obcím na jihu Moravy zasaženým tornádem. Krizové štáby je prosí, ať vyčkají a na místo nejezdí. Lidé zatím mohou přispět převážně finančně, o konkrétní potřebě materiální pomoci ještě není rozhodnuto.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

„Díky za všechny nabídky pomoci. Ještě jednou prosím, nejezděte na místo. Domy musí prohlédnout statici a IZS. Mnoho u nich je poškozených tak, že se budou muset demolovat. Ať se nestane další neštěstí při odklízení. Počkejte. Vaši pomoc ještě budeme potřebovat,“ napsal v pátek dopoledne hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Pro Seznam Zprávy později doplnil, že kraj zřídil krizovou linku, na kterou budou moci volat lidé nabízející pomoc. Avšak i v tomto případě poprosil, aby byli trpěliví. „Prosím, aby s voláním na ni ještě v řádu hodin vyčkali, aby ji nepřetížili. Nyní je potřebná hlavně pro lidi, kteří pomoc potřebují,“ vysvětlil.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

Dobrovolnické síly však v následujících dnech budou potřeba. Lidé, kteří chtějí pomoci, se kromě infolinky mohou registrovat i na e-mailu dobrovolnici@jmk.cz, jejž zřizuje přímo Jihomoravský kraj. Registrace je možná také skrze skupinu na Facebooku, do níž se už přidalo přes 12 tisíc lidí, kteří vyplňují nabídky pomoci, ať už osobní, nebo materiální.

Lidé už od včerejšího večera na sociálních sítích nabízeli možnost ubytování pro lidi, kterým tornádo zničilo domovy. Další takovéto nabídky už podle Grolicha nejsou potřeba. „Pomoc lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, řešíme se starosty na místě. Je to řešeno přes větší kapacitní centra, pomáhají hotely, penziony,“ uvedl hejtman.

Solidarita lidí je od prvních chvil obrovská. Kromě okamžitých nabídek na krizový nocleh nebo třeba hlídání dětí začali lidé ihned přispívat na rychle vzniklé sbírky. V pátek ráno chodilo na sbírku Nadace Via kolem půl milionu korun každou minutu, její organizátoři prosili o trpělivost při případném přetížení serverů. Informoval o tom ředitel nadace Zdeněk Mihalco.

Jen u Nadace Via se do pátečních 10:30 vybralo 28 milionů korun.

Pomoc handicapovaným lidem, které čtvrteční řádění živlu postihlo, nabízí Konto Bariéry. „Žadatelé se mohou hlásit na e-mailové adrese info@bariery.cz nebo napište na Melantrichova 5, Praha 1. Potřebujeme vaši stručnou žádost, kopii  průkazu ZTP/P nebo ZTP a případně stvrzení žádosti od obecního úřadu. Přispějeme rychle z našich vlastních zdrojů,“ vzkázala lidem s postižením mluvčí Jana Patková. Jak přispět na tuto sbírku Konta bariéry, naleznete v boxu v úvodu článku.

Kromě velkých veřejných sbírek, které vyhlásily charity, je možné přispívat také na menší účty. O pomoc s příspěvkem na svůj transparentní účet prosí třeba i tornádem dost zničená Zoologická zahrada Hodonín. Přispět je možné na její účet 1122122/0100, variabilní symbol je 6666.

Pomoc už přislíbil stát či jeho organizace. Materiální pomoc nabízí Lesy ČR. Lidem, kteří přišli o domov, nabízejí až 50 metrů krychlových kulatiny na nové krovy nebo finanční dar až 100 tisíc korun a také dvacet kubíků palivového dříví. Pomoc nabídli lesníci také hasičům při odklízení stromů na cestách.

Žádosti o dřevo nebo finanční dar je možné zasílat na e-mail andrej.toth@lesycr.cz, případně lze žádat telefonicky na čísle 724 523 285. „O nabídce pomoci budeme informovat během příštího týdne starosty dotčených obcí,“ uvedl generální ředitel státního podniku Josef Vojáček.

Reklama

Doporučované